Τι αλλάζει με τους τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος του 2021

Τι αλλάζει με τους τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος του 2021 – Αναλυτικά παραδείγματα

Το τοπίο όσον αφορά στο τι θα δείξει ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός της χρονιάς έχει αποκρυσταλλωθεί.

Ανάσα για εκατομμύρια νοικοκυριά από τις διορθώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (αλλά και του φυσικού αερίου) με το κλείσιμο της χρονιάς. Εκεί που η τιμή χονδρικής είχε εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήρθε η διόρθωση για να ρίξει την τιμή κάτω από τα 200 ευρώ και να “κατεβάσει” τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου στα επίπεδα των 242 ευρώ για τον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μας; Ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Πλέον, το τοπίο όσον αφορά στο τι θα δείξει ο τελευταίος εκκαθαριστικός λογαριασμός της χρονιάς έχει αποκρυσταλλωθεί. Για την κατανάλωση του Δεκεμβρίου, φαίνεται τελικώς ότι η τελική χρέωση θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων μηνών παρά την αύξηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και αυτό διότι έχει αυξηθεί η κρατική επιδότηση στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Στο μεγάλο ερώτημα “πόσα θα πληρώσουμε” η απάντηση είναι η εξής. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με την παραδοχή ότι η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας μας χρεώνει με περίπου 8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι, προκύπτουν τα εξής:
1. Αν η κατανάλωση διαμορφώνεται στις 300 κιλοβατώρες, η μέση μηνιαία χρέωση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, θα διαμορφωθεί στα 75 ευρώ. Άρα, ένα νοικοκυριό που θα έχει καταναλώσει 1200 κιλοβατώρες σε αυτό το τετράμηνο, θα πληρώσει συνολικά 300 ευρώ.

2. Αν η κατανάλωση φτάνει στις 400 κιλοβατώρες ανά μήνα, η μέση μηνιαία χρέωση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, θα διαμορφωθεί στα 110 ευρώ ανά μήνα. Έτσι, για τις 1600 κιλοβατώρες του τετραμήνου, ο λογαριασμός φτάνει στα 440 ευρώ. Εννοείται ότι το όποιο ποσό έχετε πληρώσει ως έναντι, αφαιρείται.

3. Αν η κατανάλωση φτάνει στις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η μέση μηνιαία χρέωση για το τετράμηνο Σεπτέμβριου – Δεκεμβρίου θα διαμορφωθεί στα 144 ευρώ και συνολικά, ο τετραμηνιαίος λογαριασμός θα διαμορφωθεί στα 575 ευρώ.

4. Αν πάλι η κατανάλωση φτάνει στις 600 κιλοβατώρες ή στις 2400 κιλοβατώρες στο τετράμηνο -κάτι συνηθισμένο σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση- ο λογαριασμός θα φτάσει στα 180 ευρώ ανά μήνα ή πάνω από τα 700 ευρώ για το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Είναι προφανές από τα παραδείγματα που προαναφέρθηκαν ότι η χρέωση για κάποιον που καταναλώνει 600 κιλοβατώρες δεν είναι διπλάσια αλλά υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτόν που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες. Αυτό συμβαίνει διότι η επιδότηση του λογαριασμού -η οποία έχει φτάσει αισίως στα 49,5 ευρώ- σταματάει στις 300 κιλοβατώρες. Έτσι, όσοι καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες επωμίζονται ολόκληρο το κόστος. Για να μπορέσει κάποιος να εκτιμήσει το ύψος του λογαριασμού που θα παραλάβει, χρήσιμη είναι και η εκτιμώμενη χρέωση ανά κιλοβατώρα. Έτσι, αν η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλει χρέωση 8 λεπτών:

1. Στις 600 κιλοβατώρες, η τελική χρέωση φτάνει στα 31 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ περιλαμβάνονται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η κρατική επιδότηση και ο ΦΠΑ).

2. Στις 500 κιλοβατώρες, η τελική χρέωση πέφτει στα 0,297 ευρώ για τον Δεκέμβριο

3. Στις 400 κιλοβατώρες, η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 27 λεπτά του ευρώ ενώ

4. Στις 300 κιλοβατώρες η τελική χρέωση είναι στα 23 λεπτά του ευρώ.

πηγή: THE TOC – Άρης Παπαθανασίου