Παντελής Πρεντάκης: Τεκμηριωμένες σκέψεις για την αλλαγή χωροθέτησης του πανηγυριού..

Εχθές δημοσιεύσαμε ένα άρθρο σχετικά με το πανηγύρι και κατά πόσον πρέπει να μικρύνει η έκταση που καταλαμβάνει επί της Ελ. Βενιζέλου.

Το άρθρο μας σχολίασαν δεκάδες αναγνώστες μας. Ορισμένοι από αυτούς όμως  χωρίς να έχουν  καταλάβει την πρότασή μας.

Έρχεται σήμερα λοιπόν ο π. Αντιδήμαρχος της πόλης μας επί των Οικονομικών κ. Πρεντάκης Παντέλης, ο οποίος έχει διαχειριστεί ανάλογες καταστάσεις  και συμφωνεί με την πρόταση μας, περί νέας χωροθέτησής του.

Δηλαδή μείωση του πανηγυριού επί της Βενιζέλου, την οποία  εμπλουτίζει και την τεκμηριώνει.

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά, όποιοι θελήσουν να σχολιάσουν τα γραφόμενα, να διαβάσουν τα άρθρα προσεκτικότερα και μετά να αρχίσουν να γράφουν ότι θέλουν.

Ας διαβάσουν όμως προσεκτικά τις προτάσεις που γίνονται και να τις καταλάβουν.

Αλλιώς ας μην σχολιάζουν πράγματα που δεν κατανοούν.

Πάντως γεγονός είναι πως πανηγύρι όπως το προχθεσινό δεν μπορεί να ξαναδιοργανωθεί από το δήμο και θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα το λάβει σοβαρά υπ  όψιν της η διοίκηση του.

Η επιστολή του κ. Πρεντάκη:

Αγαπητέ κ. Βαμβακόπουλε,

Διαβάζοντας το άρθρο σας με τίτλο: “Καταδικάστηκε ολόκληρη πόλη για το πανηγύρι – Του χρόνου μικρότερο…”, αλλά και σχόλια αναγνωστών σας και άλλων συμπολιτών μας στο διαδίκτυο, δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με το πρώτο σκέλος του τίτλου σας, “Καταδικάστηκε ολόκληρη πόλη για το πανηγύρι” .

Θα ήθελα όμως, να μου επιτρέψετε να καταθέσω τις σκέψεις μου ως προς το δεύτερο σκέλος του τίτλου σας, “Του χρόνου μικρότερο…”.

Συγκεκριμένα:

Το πανηγύρι της πολιούχου της πόλης μας, αποτελεί για την Αγία Βαρβάρα, σημείο αναφοράς, εδώ και πολλά χρόνια. Τα έσοδα που προκύπτουν δε, για το ταμείο του Δήμου, είναι ένα σεβαστό ποσό (πλέον των 100.000 €), το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή στήριξη για την λειτουργία του, εφόσον αξιοποιηθεί κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Πράγματι όμως, κάθε χρονιά που γίνεται το πανηγύρι, επικρατεί μια, τουλάχιστον, μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά και τους γειτονικούς δήμους και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ως διερχόμενοι το οδικό μας δίκτυο.

Στην παρούσα φάση, το πανηγύρι καλύπτει συνολικά περίπου 1400 μέτρα (βλ. pict.1), όλα στο σύνολό της επί της κεντρικής αρτηρίας της πόλης μας, της Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, επειδή στην ουσία δεσμεύεται ο κεντρικός δρόμος της πόλης, όλοι οι παράπλευροι δρόμοι δέχονται τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ το υπόλοιπο βασικό δίκτυο επιβαρύνεται με το σύνολο των διερχόμενων οχημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ουσιαστικά ρύθμιση της κυκλοφορίας από την τροχαία, προκαλείται το χάος που πολύ σωστά αναφέρετε στο άρθρο σας, αλλά και βιώνουμε όλοι.

Ο προβληματισμός που θέλω να καταθέσω είναι, αν και κατά πόσο θα άλλαζαν τα πράγματα στην περίπτωση που το πανηγύρι καταλάμβανε τους δρόμους: Ελ. Βενιζέλου (από την Περικλέους μέχρι την Ψηλορείτου), το τμήμα της 28ης Οκτωβρίου μέχρι τη Ραιδεστού και ακολούθως την Ραιδεστού, την Κομνηνού και τη Γούναρη μέχρι την Περικλέους (βλ. pict.2).

Το συνολικό μήκος στην περίπτωση αυτή, όπως μπορείτε να δείτε είναι 2000 μέτρα, δηλαδή 43% περισσότερες θέσεις και συνεπώς 42% περισσότερα έσοδα για το Δήμο!

Επιπλέον, το ποσοστό της δεσμευσης της κεντρικής Ελ. Βενιζέλου πέφτει σχεδόν στο 35% του αρχικού, δηλαδή μόλις στα 500 μέτρα!

Να σημειωθεί επίσης ότι:

1. Ο χώρος της πρώην Βιοχρώμ θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό δημοτικό πάρκινγκ (μέ ή και χωρίς αντίτιμο) για τους επισκέπτες του πανηγυριού από τους άλλους δήμους.

2. Τα σχολεία της πόλης μας παραμένουν κλειστά λόγω της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, οπότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με το εκπαιδευτικό και μαθητικό προσωπικό.

3. Κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το πάρκο Μητέρας για συγκεκριμένες θεματικές ή ακόμα και εμπορικές δραστηριότητες, για παράδειγμα διήμερο πάρκο παιδικών δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης.

Αναλογιζόμενος κανείς μια τέτοια περίπτωση χρήσης και προσεκτικά τις επισυναπτόμενες εικόνες, μήπως τότε η επιβάρυνση της πόλης θα ήταν σε ανεκτά επίπεδα και μάλιστα χωρίς σχεδόν καμία απώλεια από τα θετικά του πανηγυριού;”

Παντελής Πρεντάκης