ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: “Με ευθύνη της Διοίκησης Πατούλη χορός εκατομμυρίων στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής”

Με ευθύνη της Διοίκησης Πατούλη χορός εκατομμυρίων στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Η Δύναμη Ζωής ζητά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας δημόσια διαβούλευση και διαφάνεια για την Αναθεώρηση του Σχεδιασμού Διαχείρισης των αποβλήτων

Με ακέραια και αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας, η κρίσιμη για τους πολίτες, τους Δήμους, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων οδηγείται σε άκρως επικίνδυνο βάλτωμα.

Η Διοίκηση Πατούλη εδώ και δύο χρόνια δεν έχει φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά το σχετικό αίτημα σύσσωμης σχεδόν της Αντιπολίτευσης.

Η Διοίκηση Πατούλη έχει επιλέξει, πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, να ακυρώσει τις διαδικασίες διαβούλευσης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, επιλέγοντας διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εκατομμυρίων πίσω από κλειστές πόρτες.

Το κείμενο αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ) παραμένει… επτασφράγιστο μυστικό καθώς ακόμη δεν έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους δήμους, τους πολίτες, τις τοπικές κοινωνίες που τις αφορά άμεσα, ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες δημάρχων, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, και οι αποκαλύψεις του Τύπου για χορό εκατομμυρίων σε απευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θυμίζεται ότι η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (που, σύμφωνα με αποκαλύψεις του Τύπου, ανοίγει το δρόμο σε ιδιωτικοποιήσεις, καύση, διαιωνίζει τη ντροπή της Φυλής, κα) έχει εγκριθεί σε κλειστή συνεδρίαση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υπό την Προεδρία της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Στις 11/11/21 ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναγνωρίζοντας τα δύο χρόνια καθυστέρησης της εκ του νόμου επιβεβλημένης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, εξήγγειλε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ για τις 19/11. Ωστόσο στην πράξη την υπονόμευσε, καθιστώντας την αδύνατη και άνευ αντικειμένου: επέλεξε να μην αποστείλει στα μέλη του ΔΣ την Εισήγηση, περιφρονώντας τα σχετικά αιτήματα των 66 Δημάρχων και της Δύναμης Ζωής και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της εκ νέου αναβολής – όπερ και εγένετο!!!

Σημειώνεται ότι το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, εδώ και 2 χρόνια, έχει συνεδριάσει μία (1) φορά…

Πρόκειται για σαφή επιλογή επιτελικού βαλτώματος για προφανείς μικροπαραταξιακούς λόγους την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη 2 διαγωνισμοί – ΣΔΙΤ πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα απορρίμματα της Αττικής, που παραβιάζουν όλες τις βασικές αρχές του ισχύοντος από το 2016 ΠΕΣΔΑ (αποκεντρωμένη διαχείριση, ανακύκλωση, κλείσιμο ΧΥΤΑ Φυλής, στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας), στερούνται δηλαδή κάθε νόμιμης βάσης.

Η Δύναμη Ζωής, απέναντι σε αυτό το υπό εξέλιξη σκάνδαλο, καλεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της Αττικής:

1. να αναστείλει άμεσα τους σε εξέλιξη φωτογραφικούς και παράνομους διαγωνισμούς,

2. να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο,

3. να θέσει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση την Εισήγηση και όλη τη σχετική τεκμηρίωση για την επιβεβλημένη εκ του νόμου Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ,

4. να συγκαλέσει άμεσα το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, χωρίς τακτικισμούς.

Η Δύναμη Ζωής εγκαίρως έχει καταθέσει την αναλυτική της τοποθέτηση (ΕΔΩ), χωρίς να λάβει απάντηση από τη Διοίκηση του Πατούλη που συστηματικά φυγομαχεί. Όμως η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σημαντική για να γίνεται αντικείμενο ολίγων και εκλεκτών…