Σύλλογος Γονέων 2ου Λυκείου: “Απαιτούμε δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά”


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας

Συνάδελφοι γονείς,

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 συναντηθήκαμε με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθύμιο Αλεξανδρή και την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Αναστασία Παπανικολάου. Ζητήσαμε ανάκληση της άδικης και αντιπαιδαγωγικής απόφασης συνένωσης των τμημάτων της Β’ τάξης, να τηρηθούν ολιγομελή τμήματα σε όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα στην οικονομική κατεύθυνση της Γ’ τάξης και συγκεκριμένα στο μάθημα ΑΟΘ που αριθμεί 27 μαθητές.

Επιχείρηματά μας, οι ειδικές κοινωνικές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, οι οποίες αναγνωρίζονταν μέχρι πέρσι από τη διεύθυνση και το υπουργείο και η αποφυγή συνωστισμού στις τάξεις λόγω της πανδημίας. Εξάλλου το σχολείο μας μετράει ήδη αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μας απάντησαν πως το ανθρώπινο δυναμικό που είχαν στη διάθεσή τους δεν έφτανε για να παραμείνουν τα τμήματα όπως ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς και επικαλέστηκαν τον νόμο που μιλάει για 27+10%. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν, πως θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι που δεν συστάθηκαν τμήματα 30 και 31 μαθητών, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο – στο μέλλον – να διαχωρίζεται ο μαθητικός πληθυσμός στα σχολεία σε επίπεδο περιφέρειας, δηλαδή όποιος μαθητής περισσεύει στο σχολείο της γειτονιάς του να πηγαίνει στο πλησιέστερο σχολείο όμορου δήμου.

Διαπίστωσαν κυνικά ότι η μαθητική διαρροή που παρατηρείται σε γυμνάσια του δήμου μας διευκολύνει τα σχολεία να εργαστούν με μικρότερα τμήματα.

Χαρακτήρισαν δε αβάσιμο το επιχείρημά μας για την αποφυγή συνωστισμού λόγω του COVID-19, διότι τα στοιχεία δείχνουν πως στα ιδιωτικά σχολεία με 30 μαθητές και μικρές αίθουσες έχουν ελάχιστα κρούσματα.

Τέλος, μας απηύθυναν σύσταση να αποδεχτούμε τα παραπάνω και να μην προσφύγουμε σε μαζικές διαμαρτυρίες ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας για να διαφυλάξουμε την ομαλότητα λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Θεωρούμε απόλυτο εμπαιγμό στο πρόσωπο των παιδιών μας και των οικογενειών μας τις απαντήσεις που πήραμε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα καταλήγοντας σε υγειονομικά επικίνδυνα συμπεράσματα και κάνοντας ψυχρούς μαθηματικούς υπολογισμούς στην πλάτη των παιδιών μας.

Θεωρούμε επιεικώς προσβλητικές τις “προς γνώσιν και συμμόφωσιν” νουθεσίες που αποσκοπούν στην «πάταξιν» των αντιδράσεων όσων σηκώνουν το κεφάλι και διεκδικούν το δίκιο τους.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπαναχωρούμε σε κανένα από τα αιτήματά μας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία των σχολείων είναι η Πολιτεία, η οποία πρέπει να εξασφαλίζει τα πάντα (ανθρώπινο δυναμικό-υλικοτεχνική υποδομή, κλπ) θέτοντας προτεραιότητες με βάση τις παιδαγωγικές-εκπαιδευτικές-γνωστικές ανάγκες των παιδιών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για να φέρουμε το σχολείο των παιδιών μας στο μπόι των ονείρων τους.

ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ τον αγώνα μας απευθυνόμενοι στα ανώτερα όργανα που είναι η Περιφερειακή Δ/νση Α/Θμιας & Β/Θμιας Εκπαίδευσης Αττικής και το Υπουργείο Παιδείας.

Συνάδελφοι γονείς,

Δρομολογούμε γενική συνέλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε από κοντά και με κάθε λεπτομέρεια τα ζητήματα που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν, να μοιραστούμε αυτά που βιώνουμε μέσα από την καθημερινότητα των παιδιών μας και να θέσουμε κοινούς στόχους. Θα ακολουθήσει πρόσκληση με την ακριβή ημερομηνία και ώρα.

Το δ.σ.