Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., για την κατάσταση των δρόμων

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Αδιαφορία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τους επικίνδυνους δρόμους στη Δυτική Αθήνα».

Το μείζον ζήτημα της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου στη Δυτική Αθήνα φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι δυστυχώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Δυτική Αθήνα, μια περιφερειακή ενότητα με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, ως περιοχή δεύτερης κατηγορίας σε μείζονα ζητήματα όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Ειδικότερα αναφέρουν ότι «η κατάσταση των δρόμων μέσα στον αστικό ιστό και των επτά δήμων της περιοχής (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιο, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι) έχει χειροτερεύσει δραματικά. Σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει ακόμα και «βομβαρδισμένο» τοπίο.  Μάλιστα η κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω των έργων που υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες  από  κοινωφελείς οργανισμούς»

Η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, όχι μόνο δυσκολεύει απίστευτα τις μετακινήσεις των δημοτών, αλλά γίνεται και παράγοντας ατυχημάτων και φθορών στα αυτοκίνητα, αναφέρουν οι βουλευτές. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «οι δήμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και διαμαρτύρονται έντονα, λόγω της έλλειψης άμεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση στοχευμένων έργων οδοποιίας, με βάση τις υπαρκτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας».

Οι βουλευτές, υπογραμμίζουν ότι «στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας και με την ιδιότητα του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Στη συζήτηση, οι δήμαρχοι έθεσαν και το καίριο ζήτημα της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι δύο μήνες μετά τη συνάντηση δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να αποκατασταθούν οι φθορές και να πάψουν οι δρόμοι να είναι επικίνδυνοι στη Δυτική Αθήνα».

Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προβούν σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής για την άμεση αποκατάσταση των φθορών του οδικού δικτύου στη Δυτική Αθήνα.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της κατατεθείσας ερώτησης.  

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2021
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Αδιαφορία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τους επικίνδυνους δρόμους στη Δυτική Αθήνα».

Η Δυτική Αθήνα, μια περιφερειακή ενότητα με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, δυστυχώς η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως περιοχή δεύτερης κατηγορίας, το ίδιο και τους πολίτες της και μάλιστα σε μείζονα ζητήματα, όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου. Η κατάσταση των δρόμων μέσα στον αστικό ιστό και των επτά δήμων της περιοχής (Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιο, Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαϊδάρι) έχει χειροτερεύσει δραματικά. Σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει ακόμα και «βομβαρδισμένο» τοπίο. Μάλιστα η κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και των έργων που υλοποιούνται τους τελευταίους μήνες από κοινωφελείς οργανισμούς. Οι δημότες παραπονούνται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, γιατί η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου, όχι μόνο δυσκολεύει απίστευτα τις μετακινήσεις, αλλά γίνεται και παράγοντας ατυχημάτων και φθορών στα αυτοκίνητα.

Οι δήμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και διαμαρτύρονται έντονα, λόγω της έλλειψης άμεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση στοχευμένων έργων οδοποιίας, με βάση τις υπαρκτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας και με την ιδιότητα του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Στη συζήτηση, οι δήμαρχοι έθεσαν και το καίριο ζήτημα της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι δύο μήνες μετά τη συνάντηση δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να αποκατασταθούν οι φθορές και να πάψουν οι δρόμοι να είναι επικίνδυνοι στη Δυτική Αθήνα.

Επειδή η πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο οδικό δίκτυο μπορεί να προλάβει την εκδήλωση ατυχημάτων και δυστυχημάτων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προβούν σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής για την άμεση αποκατάσταση των φθορών του οδικού δικτύου στη Δυτική Αθήνα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Ζαχαριάδης Κώστας
Βίτσας Δημήτρης
Δραγασάκης Γιάννης
Καφαντάρη Χαρά