Η παράταξη του κ. Μιχάλη Γιάγκα “ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ”, σχετικά με τις πέργκολες στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας

Με δελτίο τύπου η παράταξη “ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ” του κ. Μιχάλη Γιάγκα, αναφέρεται στην σχεδιαζόμενη τοποθέτηση πέργκολων – στεγάστρων που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας και μπροστά σε καταστήματα και γνωστοποιεί τη διαφωνία της, στο να επιβαρυνθούν το κόστος των κατασκευών αυτών οι καταστηματάρχες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                  22/11/2021

Να μην επιβαρυνθούν οι επαγγελματίες  το υπέρογκο κόστος των προστεγασμάτων (Πέργκολες). Ο Δήμος να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή των.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου 2021 ψηφίστηκε η χωροθέτηση στεγάστρων και προστεγασμάτων (πέργκολων) στην πλατεία Παναγίας Ελεούσης.

Η δημιουργία εμπορικού κέντρου στην πόλη και η αισθητική του αναβάθμιση  είναι προφανώς  αναγκαία.

Για το λόγο αυτό ψηφίσαμε τους χώρους όπου θα τοποθετηθούν οι πέργκολες.

Διαφωνήσαμε όμως στο να αναλάβουν το δυσβάσταχτο κόστος οι επαγγελματίες,  που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ.

Μετά από τη 10χρονη οικονομική κρίση και σε μια εποχή που επί δύο χρόνια οι επαγγελματικοί τους χώροι παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν, λόγω της πανδημίας, μια τέτοιου είδους επιβάρυνση οδηγεί σε αφανισμό τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Επίσης δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν τις κατασκευές οι επαγγελματίες που ενοικιάζουν τα καταστήματα, όταν πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσει η μίσθωση ή να  αλλάξει χρήση το ακίνητο.

Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κάνουν και άλλοι Δήμοι, και να καλύψει το κόστος, τη στιγμή μάλιστα που οι προδιαγραφές των στεγάστρων και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν τα προσδιορίζει ο Δήμος και ο διαγωνισμός για την επιλογή της  εταιρείας που θα τα κατασκευάσει  θα διεξαχθεί από τον Δήμο.