Τεράστια προβλήματα στα σχολεία, αλλά και διάθεση για ένταση του αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα

Τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας, τα οποία γιγαντώθηκαν ακόμη περισσότερο την περίοδο της πανδημίας, αλλά και οι αγώνες που δίνουν εκπαιδευτικοί και γονείς για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αναδείχθηκαν από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη σύσκεψη που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Περιστέρι, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η μεγάλη διάθεση των συμμετεχόντων για συμβολή στη συζήτηση, ενώ κατατέθηκε η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, που είναι πάντα μπροστά, παλεύει και διεκδικεί στο πλευρό γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών από τις ΕΛΜΕ Α’ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Β’ (Αιγάλεω) και Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Ιλιον – Πετρούπολη), τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας – Κορυδαλλού, το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω. Επίσης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων – Καματερού, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων σχολείων από τους Δήμους της περιοχής.

Αγώνας ενάντια στο «μοντέλο» σχολείο – εμπορική επιχείρηση»

Η Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί αυτό το διάστημα για τη λεγόμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, έχοντας απέναντι τους «θεούς και δαίμονες». Μίλησε για την πρωτοβουλία των 32 ΕΛΜΕ που ζητούν άμεση γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ για να επαναπροκηρυχθεί η απεργία – αποχή. Τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως το τι σχολείο φτιάχνουν, διαφοροποιημένο ανά σχολική μονάδα, όπου οι γονείς και οι χορηγοί θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε το ενιαίο σχολείο και ο αγώνες πρέπει να συνεχιστεί για να μην περάσει το μοντέλο σχολείο – εμπορική επιχείρηση», είπε και αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που συνάντησαν στον αγώνα τους από γονείς και μαθητές, που γεμίζει τους εκπαιδευτικούς δύναμη για να συνεχίσουν.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα με τα πολλά κενά εκπαιδευτικών, την έλλειψη καθαριστριών, αλλά και τις συγχωνεύσεις που στην περιοχή της Γ’ ΕΛΜΕ έγιναν 10 σχολεία, δημιουργώντας τμήματα μέχρι και 28 παιδιών μέσα στην τάξη. Μίλησε επίσης για το 2ο Λύκειο της Πετρούπολη που εδώ και τρία χρόνια μετά από σεισμό, στεγάζεται σε κοντέινερ.

Μεγάλα προβλήματα στα μουσικά σχολεία

Ο Βασίλης Τασιούλας, από τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού σχολείου Ιλίου, έφερε εικόνα από τα πολλά κενά εκπαιδευτικών στο σχολείο. Είπε ότι τα εγχειρίδια δεν είναι κοινά για όλα τα μουσικά σχολεία και δεν διανέμονται δωρεάν, αλλά το κόστος τους βαραίνει τους γονείς, όπως και το κόστος αγοράς και συντήρησης των μουσικών οργάνων. Επιπλέον εξήγησε ότι τα έξι χρόνια που διδάσκονται μουσική τα παιδιά στο σχολείο δεν τους κατοχυρώνονται με κάποια πιστοποίηση.

Μίλησε επίσης αναλυτικά για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών και εξέφρασε το αίτημα των γονιών για δημουργία Ενιαίου Φορέα Μετακίνησης, δημόσιου, που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των παιδιών. Αντίστοιχα μίλησε για τη σίτιση που είναι στην ευθύνη του κάθε Δήμου και παραμένει ανεπαρκής.

Επισήμανε την ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας και στα μουσικά μαθήματα για την αναπλήρωση των απωλειών και δήλωσε ότι είμαστε στον αγώνα.

Σχολεία χτισμένα πριν μισό αιώνα…

Ο Βασίλης Μοσχοβίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 28ου Δημοτικού Περιστερίου, μίλησε για το σχολείο του, που στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο χτισμένο πριν 50 χρόνια, με πολύ μικρές αίθουσες.

«Οι ελλείψεις υποδομών στερούν από τα παιδιά μας μια σύγχρονη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των γονιών που κατάφεραν να μην ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου και δήλωσε ότι συνεχίζουν.

Με χειρότερους όρους από πέρσι η νέα σχολική χρονιά

Η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», ανέφερε ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε και συνεχίζεται με χειρότερους όρους από την προηγούμενη, με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, υποβαθμισμένες υποδομές, 420 κενά σε παράλληλη στήριξη, είναι μερικά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, είπε, και μίλησε για τον νόμο που με τον παραπλανητικό τίτλο περί αναβάθμισης του σχολείου, φέρνει το σχολείο της κατηγοριοποίησης και των χορηγών.

Φυσικά μίλησε και για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών και τον αυταρχικό κατήφορο που ακολούθησε η κυβέρνηση για να τον σταματήσει, αλλά και για τον νόμο Χατζιδάκη. Κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα για να ακυρωθεί στην πράξη ο εκτρωματικός αυτός νόμος, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη ζωή χωρίς δικαιώματα».

Τα περισσότερα σχολεία είναι υπό κατάρρευση

Ο Χρήστος Παιδάκης, πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για το θέμα της Παιδείας και ιδιαίτερα για την ερώτηση για τις συγχωνεύσεις. Επικεντρώθηκε στο ζήτημα της σχολικής στέγης, λέγοντας ότι τα περισσότερα σχολεία είναι υπό κατάρρευση!

Εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος πέρα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων να προχωρήσουν συγχωνεύσεις ακόμα και ολόκληρων σχολείων στο Περιστέρι.

Μετέφερε την ανάγκη για δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχει Ειδικό Σχολείο που έχει ιδρυθεί και δεν έχει στεγαστεί εδώ και δέκα χρόνια. «Το κτιριακό πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Περιστέρι», είπε, και θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει για την ανέγερση του συγκροτήματος του 10ου Λυκείου, που αναμένεται εδώ και δέκα χρόνια.

Εν μέσω πανδημίας στοιβάζουν 28 παιδιά σε μια αίθουσα

Η Κυριακή Καλτσίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 14ου Γυμνάσιο Περιστεριού μίλησε για τις κινητοποιήσεις των γονιών ενάντια στις συγχωνεύσεις.

«Την ώρα που φτιάχνουν τμήματα με 27 και 28 παιδιά, στις συναντήσεις που ζητάμε με τους αρμόδιους, μας ορίζουν να είμαστε μέχρι τέσσερα άτομα», σημείωσε, μιλώντας παράλληλα για τα πολλά κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε βασικά μαθήματα εδώ και δυο μήνες.

«Αν εμείς ως γονείς κι εκπαιδευτικοί δεν πρωτοστατήσουμε, δεν θα ενδιαφερθεί και κανένας άλλος», τόνισε, κι ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξη του σε αυτόν τον αγώνα.

Οι γονείς ξοδεύουν μια περιουσία για τα τεστ

Ο Δημήτρης Πάκος, από την Ένωση Γονέων Πετρούπολης είπε ότι υπάρχουν τμήματα που είχαν κρούσματα και οι γονείς έχουν ξοδέψει έως και 150 ευρώ για τα rapid τεστ.

Μίλησε για τις τεράστιες ανάγκες στη σχολική στέγη απαριθμώντας τα νέα σχολεία που πρέπει να γίνουν, αντί για τις «παράνομες» αίθουσες όπως είπε, κάτω από σκάλες, σε αποθήκες, σε κοντέινερ και άλλα που συμβαίνουν τώρα, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Αναφέρθηκε στην πάλη των γονιών για ασφαλή σχολεία, με ουσιαστικούς προσεισμικού ελέγχους, με υποδομές, αθλητικούς χώρους, εργαστήρια κ.λπ. Είπε μάλιστα ότι διεκδικούν μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι αποκλειστικά για τα ζητήματα της Παιδείας.

Οι χορηγοί κατακλύζουν τα σχολεία

Ο Νίκος Μακρόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αγίας Βαρβάρας, μιλώντας για το σωματείο του σημείωσε ότι η πλειοψηφία του σωματείου ανήκει στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτεται κάθε φορά ο καιροσκοπικός τους ρόλος και τα ισχυρά δεσμά που έχουν με τις μνημονιακές πολιτικές.

Σχετικά με τα σχολεία στην περιοχή του είπε ότι η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στεγάζονται σε κοντέινερ και πολλά από αυτά δεν έχουν καν τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν π.χ. αν ένα παιδάκι πάθει κάτι.

Αναφέρθηκε ακόμη στους χορηγούς που κατακλύζουν τα σχολεία προσφέροντάς τους κάποιον εξοπλισμό και εξασφαλίζοντας τη δική τους διαφήμιση. Σχολίασε τον ρόλο των Δημοτικών αρχών, αλλά και τη νέα σύσταση των σχολικών συμβουλίων, όπου με το νέο νόμο υποβαθμίζεται ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων και ενισχύεται αυτός των δημοτικών αρχών ακόμα και στο περιεχόμενου του σχολείου.

Μίλησε επίσης για τους ρομά μαθητές που αποτελούν μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή και για τις ανάγκες που δημιουργούνται στα σχολεία με τέτοιους πληθυσμούς.

Έχουν συσσωρευτεί μεγάλα μαθησιακά κενά

Η Τζίνα Διονυσοπούλου, από την Ένωση Γονέων Αιγάλεω, ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις των γονιών για ασφαλή σχολεία, αλλά και για τις ελλείψεις στην καθαριότητα, σημειώνοντας ότι στα νηπιαγωγεία οι καθαρίστριες πηγαίνουν αφού σχολάσουν τα παιδιά και δεν απολυμαίνονται οι χώροι διαρκώς όσο λειτουργεί το πρωινό πρόγραμμα.

Σχετικά με τα σχολεία που εμφάνισαν ζημιές μετά τον σεισμό πριν τρία χρόνια, υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης των κτιρίων και οι μαθητές διαμοιράζονται σε άλλα σχολεία. Ενώ πρόσθεσε ότι πολλά σχολεία πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή.

Μετέφερε ακόμα την αγωνία των γονιών για τα μεγάλα μαθησιακά κενά που έχουν συσσωρευτεί αυτά τα δυο χρόνια, πόσο μάλλον που τώρα έρχεται και η Τράπεζα Θεμάτων, δείχνοντας την πίεση που δέχονται παιδιά και γονείς μπροστά και στις πανελλαδικές εξετάσεις και λέγοντας γλαφυρά «έχουν κάνει τα παιδιά μας άλογα κούρσας».

πηγή: 902.gr