Η Χ. Καφαντάρη στο 2ο εκπαιδευτικό εργαστήριο της σχολής πολιτικής για Ρομά 2021 (Roma Political school)

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτ. Αθήνας και αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμμετείχε εχθές Σάββατο 6 Νοεμβρίου, εκ μέρους της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο εκπαιδευτικό εργαστήρι της σχολής πολιτικής για Ρομά 2021 (Roma political school) στην Αθήνα.

Το εκπαιδευτικό εργαστήρι Ρομά εντάσσεται σε δράσεις του Συμβούλιου της Ευρώπης και η συνδιοργάνωση σήμερα έγινε με την Ένωση Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.

Στόχος της σχολής πολιτικής Ρομά είναι να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των Ρομά στα τοπικά, κεντρικά και ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Χ. Καφαντάρη αφού παρακολούθησε την άσκηση προσομοίωσης Κοινοβουλευτικού έργου του εργαστηρίου, στη σύντομη παρέμβασή της δήλωσε:

“Απαιτείται η πλήρης ενσωμάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή των Ελλήνων Ρομά, η οποία έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές σε όλους τους τομείς, κύρια στην Παιδεία, Υγεία και Εργασία. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα. Έγινε ειδική Γραμματεία Ρομά (που η ΝΔ κατήργησε), εξασφαλίσθηκε καθολική πρόσβαση στην Υγεία, εκπονήθηκαν ειδικά προγράμματα για γυναίκες Ρομά, ιδρύθηκαν κέντρα Ρομά στα κέντρα Κοινότητας και θεσπίσθηκαν οι διαμεσολαβητές Ρομά. Επίσης στον τομέα της εργασίας δόθηκαν άδειες λιανεμπορίου, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαιτερότητες του χώρου.

Ο τομέας εκπαίδευση-Παιδεία είναι σημαντικός και ιδιαίτερα καθοριστικός στην πορεία πλήρους ενσωμάτωσης των Ρομά και οι όποιες δράσεις, όπως αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης βοηθούν την ένταξη και συμμετοχή των Ρομά σε όλα τα επίπεδα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, από τα τοπικά, μέχρι τα κοινοβουλευτικά και ευρωπαϊκά.

Η επίπονη προσπάθεια συνεχίζεται…”