Το χρόνιο αίτημα για την υπογειοποίηση των καλωδίων των πυλώνων, ανέφερε ο δήμος στον κ. Κουρουμπλή

Με δελτίο τύπου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μας ενημερώνει σχετικά με την επίσκεψή του στο δήμο μας και άλλους δήμους της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας προκάλεσε η αναφορά για την υπογειοποίηση των καλωδίων των πυλώνων της ΔΕΗ, θέμα που “έχει λυθεί”, απ΄ όσα διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και παλαιότερα από τον υπουργό κ. Βαρβιτσιώτη.

Επίσης με ικανοποίηση διαβάσαμε στο δελτίο τύπου, να γίνεται αναφορά και στο κτίριο της Εργατικής Εστίας,  για το οποίο γράφουμε συνεχώς…

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ασφυκτικές οι απαλλοτριώσεις και η υποχρηματοδότηση των Δήμων

Επίσκεψη εργασίας στους Δήμους Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 25/10, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Αιγάλεω, Γιάννη Γκίκα, ήταν παρόντες ο Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Φίλης, και το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας Μάκης Ζαχαρής. Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής δήλωσαν ότι είναι πιεστική η ανάγκη να υπογειοποιηθούν οι γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, για λόγους περιβαλλοντικούς, οικοδομικούς, για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Όπως είπαν το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού. Τόνισαν επίσης ότι είναι ασφυκτική η περίοδος των έξι μηνών για να προλάβουν να γίνουν οι απαλλοτριώσεις πρασίνου και ζήτησαν παράταση και χρηματοδότηση. Ο Δήμος Αιγάλεω, για ένα τμήμα του Ελαιώνα που βρίσκεται στην Τρίτη φάση ανάρτησης ζητεί να εξαιρεθεί.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου παραπονέθηκαν για μεγάλες απώλειες εσόδων, λόγω της πανδημίας και για υποχρηματοδότηση, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης. Εν συνεχεία τόνισαν ότι η υπόθεση του Ελαιώνα καρκινοβατεί και πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις, ενώ υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί ο νέος Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, για να αναβαθμιστεί και η γύρω περιοχή. Με παρέμβαση του κ. Ζαχαρή συζητήθηκαν οι ελλείψεις υποδομών σε σχολεία και χώρους άθλησης, και επισημάνθηκε ότι η αναμόρφωση του Ελαιώνα μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.

Κοινό αίτημα των Δήμων Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου είναι να μπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες εσόδων και η υποχρηματοδότηση.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουρουμπλής με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου, ο κ. Βαγγέλης Ντηνιακός επέμεινε στις ασφυκτικές προθεσμίες των απαλλοτριώσεων, στην έλλειψη χρηματοδοτήσεων και παρουσίασε ειδική εισήγησή του, για να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζήτησε να επεκταθεί το μετρό στο Χαϊδάρι, βάσει το παλιού σχεδιασμού από Μεταξουργείο προς Λεωφόρο Αθηνών, σχεδιασμός που έχει εγκαταλειφθεί και ζήτησε υπόγειες διαβάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών γιατί οι πεζογέφυρες δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα των ατυχημάτων, όπως είπε. Πρότεινε επίσης να γίνουν ποδηλατόδρομοι στην Ιερά Οδό. Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου αναφέρθηκε επίσης και στα 66 στρέμματα που διεκδικεί ο Δήμος από το εκεί στρατόπεδο. Ο κ. Ντηνιακός επισήμανε την αδυναμία επισκευής των κακών ασφαλτοταπήτων, λόγω μη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια. Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε σε ένα δρόμο να δοθεί το όνομα του αείμνηστου καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, που συνέβαλε στην ίδρυση του Αττικού Νοσοκομείου.

Στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο, τον Αντιδήμαρχο κ. Θοδωρή Βασιλάκο και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Στάθη Ραγκούση, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη να αντικατασταθεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, να αποδοθεί στο Δήμο το κτίριο της Εργατικής Εστίας και να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης, που είναι χρόνιο αίτημα και που επιδρά αρνητικά στη ζωή και την ανάπτυξη της πόλης.