Ναι από την πλειοψηφία της Βουλής στο Νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης

Ναι από την πλειοψηφία της Βουλής στο Νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου 2015.

Ψηφίστηκε με 251 ΝΑΙ, 32 ΟΧΙ και 8 ΠΑΡΩΝ.

Ναι ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι 145 από τους 162 βουλευτές της κυβέρνησης ψήφισαν ΝΑΙ.

Όχι ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρ. Αυγής, η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ψήφισαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Αγλαΐα Κυρίτση, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Γιάννης Σταθάς, ο Θανάσης Σκούμας, ο Στάθης Λεουτσάκος .

Από τη διαδικασία ήσαν απόντες 9 βουλευτές, εκ των οποίων οι 7 από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Απούσα ήταν η Ραχήλ Μακρή. Όπως επίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Ελένη Αυλωνίτου που είχαν γνωστοποιήσει πως εαν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν ναι.

Οι διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνολικά 17.

Η ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία ξεκινάει τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία, χωρίς την αρχή της δεδηλωμένης, η οποία δεν απαιτείται όταν πρόκειται για ψήφιση νομοσχεδίων, σε αντίθεση με τυχόν απώλειά της σε συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο αναφέρεται στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει να μην χαθεί η δεδηλωμένη στην κυβέρνηση κατά την συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των Βουλευτών.
Διαχρονικά αυτή η εμπιστοσύνη δηλώνεται με σχετική ψηφοφορία της Βουλής μετά από κάθε σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία συνήθως, σε αντίθεση με το Κοινοβούλιο, δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά διορίζεται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ