ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ: “29η Σεπτέμβρη – Ημέρα μνήμης και απόφασης”

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

   Αυτοτελές Τμήμα Δημάρχου             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ                       29/9/2021

29η Σεπτέμβρη – Ημέρα μνήμης και απόφασης

Την 29η Σεπτεμβρίου 1944, στην συμβολή των οδών Στέφανου Σαράφη και Δούσμανη, έξι συμπολίτες μας, κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας,  έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Ναζί κατακτητών.

Σήμερα, όπως, άλλωστε και κατά τον προηγούμενο χρόνο, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, με την παρουσία μαθητών και μαθητριών από σχολεία της πόλης μας, περιορισμένου αριθμού κατοίκων, και στελεχών της Διοίκησης τίμησε τους πεσόντες, καταθέτοντας στεφάνι σε μία  λιτή –λόγω περιορισμών πανδημίας-, τελετή, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος.

Ο κ. Μίχος, στην ομιλία του έκανε μία συνοπτική, αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή για το γεγονός και το ιστορικό πλαίσιο και τόνισε, απευθυνόμενος προς τους μαθητές, ότι οι δημοκρατικοί πολίτες, οι ελεύθεροι άνθρωποι οφείλουν σεβασμό, αγάπη και θαυμασμό για εκείνους οι οποίοι εκείνη την περίοδο, την δύσκολη, δεν δίστασαν να υψώσουν το ανάστημά τους, να πουν «Όχι» και να πολεμήσουν για πολύ σημαντικά αγαθά. Την Ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Ανθρώπου, δίχως να υπολογίζουν, ακόμη και την ίδια τη ζωή τους.

«Σήμερα, εδώ, τιμούμε την μνήμη, αλλά και καταδικάζουμε τις ιδεολογίες και την συμπεριφορά, που οδήγησε στις καταστροφές. Στους θανάτους, στην υποτίμηση του ανθρώπινου είδους. Καταδικάζουμε τον ναζισμό και τον φασισμό και όλα τα ανελεύθερα  καθεστώτα, που εμποδίζουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια και την τιμή των ανθρώπων. … Να νιώθετε χαρά, να νιώθετε υπερηφάνεια γιατί, πάντα, σ’ όλες τις εποχές βρίσκονται άνθρωποι που σηκώνουν το ανάστημά τους, που έχουν ιδέες για τις οποίες προσφέρουν και την ζωή τους. Για αυτό νικήθηκαν οι Γερμανοί, για αυτό κέρδισαν και στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δυνάμεις της προόδου. Οι δυνάμεις της προόδου, πάντα κερδίζουν γιατί πάντα βρίσκονται άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω.

Πάντα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ιδεολογία, υπάρχει φρόνημα υψηλό των ανθρώπων. Αυτό το φρόνημα πρέπει να το πάρετε εσείς, να συνεχίσετε εσείς με τον ίδιο τρόπο τον αγώνα για την ελευθερία, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, τα δικαιώματα, τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων.

Οφείλουμε –είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμαρχος-, «σεβασμό και αγάπη για τους ανθρώπους εκείνους που έγιναν θυσία και πολέμησαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η μεγάλη τραγωδία, που προκάλεσε η κατακτητική, ναζιστική θηριωδία, μας υποχρεώνει να επαγρυπνούμε συνεχώς, προκειμένου η ανθρωπότητα να μην βιώσει, ποτέ ξανά, παρόμοιες καταστάσεις ολοκληρωτισμού και ωμής βίας».

Τέλος ο κ. Μίχος ανακοίνωσε ότι φέτος την 28η Οκτωβρίου, ο Δήμος έχει βρει τους απογόνους των πεσόντων ηρώων και πρόκειται να τους τιμήσει σε ειδική τελετή.

Τρισάγιο τέλεσε Ο Αρχιμανδρίτης κ. Μελέτιος, ενώ, μαθήτρια από το 2ο Γυμνάσιο απήγγειλε το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Επίγραμμα» και μαθήτριες του 2ου Λυκείου συγκίνησαν τους παρισταμένους με την απαγγελία τους στο ποίημα «αν θες να λέγεσαι άνθρωπος», του Τάσου Λειβαδίτη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο και τους παρισταμένους να ψάλλουν τον Εθνικό  Ύμνο.