Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”, στη Λειβαδιά


Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», έφτασε στη Λιβαδειά, πρωί της προηγούμενης Κυριακής, για να συμμετέχει στις Επετειακές Εκδηλώσεις «Υψηλάντεια 2021 – 200 Χρόνια Ελεύθεροι», στην Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Υψηλάντη Βοιωτίας, αφιερωμένες στον εορτασμό της επετείου της «ΜΑΧΗΣ της ΠΕΤΡΑΣ».

Ήταν η τελευταία μάχη της Επανάστασης στις 12 Σεπτεμβρίου 1829 στην Πέτρα Βοιωτίας, όπου οχυρώθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης με 2 χιλιάδες περίπου στρατιώτες και αντιμετώπισε τις εχθρικές δυνάμεις. Με τη Συνθήκη που υπογράφτηκε εκεί, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη Στερεά Ελλάδα οι τελευταίες αλλά ισχυρές τουρκικές δυνάμεις. Για πρώτη και μοναδική φορά μάλιστα, επίλεκτη τουρκική δύναμη υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει στο πεδίο της μάχης.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, έστω και στο παρά ένα, αναλογιζόμενος ίσως και το «βαρύ» όνομα της οικογένειάς του, αντιμετώπισε τους Τούρκους στην Πέτρα. Οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί του χειρισμοί εκείνο το διήμερο του 1829 στη Βοιωτία, κατέδειξαν τις ικανότητές του. Τελείωσε έτσι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που άρχισε 8,5 χρόνια πριν ο αδελφός του Αλέξανδρος στις παραδουνάβιες ηγεμονίες…

Οι Υψηλάντηδες ήταν ποντιακής καταγωγής με ρίζες από την Υψηλή (Υψηλά) του Όφεως της Τραπεζούντας.

Τις Εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, ο Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ.ά.

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος