Ο Άγιος Σώζων, στη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, στην οδό Δεληγιάννη

Συμπολίτες μας επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας και ζήτησαν να πληροφορηθούν προς τι ο σημαιοστολισμός στην οδό Δεληγιάννη πλησίον της οδού Στέφανου Σαράφη.

Τους ενημερώνουμε λοιπόν πως έχει να κάνει με την εκτέλεση των συμπολιτών μας το 1944 από τους γερμανούς ναζί, κατά την αποχώρησή τους από τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

Στην οδό Στέφανου Σαράφη, μεταξύ των κάθετων οδών Δεληγιάννη και Δούσμανη υπάρχει το μνημείο των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, από τους γερμανούς ναζί.

Πενήντα μέτρα από το μνημείο στην οδό Δεληγιάννη, υπάρχει μία δυόροφη κατοικία, περιποιημένη κατάλευκη.

Μια μεγάλη σιδερένια πόρτα υπάρχει στο ισόγειο βαμμένη σε απόχρωση λαδί.

Επάνω από αυτήν υπάρχει μία εικόνα. Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου ΣΩΖΩΝΤΑ.

Από παλιά γνωρίζαμε πως στο χώρο υπήρχε ένα εκκλησάκι το οποίο έκτισε η οικογένεια ΜΠΕΣΗ, η οποία θρήνησε θύματα από τη θηριωδία των γερμανών κατακτητών, αφού εκτελέστηκαν μέλη της.

Το εκκλησάκι αυτό υπάρχει στην αυλή της κατοικίας, προς τιμή των εκτελεσθέντων.

Ανοίκει στους ΓΟΧ (παλαιοημερολογίτες) και εορτάζει κάθε χρόνο με επιβλητικότητα και σεβασμό. Πραγματοποιείται λιτανεία και όλα τα προβλεπόμενα εκκλησιαστικά.

Η εορτή του Αγίου Σώζωντα είναι 20 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ή την παραμονή της εορτής της Παναγίας Ελεούσας με το νέο ημερολόγιο και παρευρίσκονται σε αυτό δεκάδες συμπολίτες μας πιστοί.

Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εορτή του Ναού.