Κορωνοϊός -μετάλλαξη «Mu»: Τι συμβαίνει & γιατί υπάρχει νέα ανησυχία


Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για τη νέα μετάλλαξη Mu του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη αναφορά του ΠΟΥ ανακοινώθηκε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος το Mu ως στέλεχος ενδιαφέροντος (VOI).

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ονομάζεται Mu ή Β.1.621, ορίστηκε πρόσφατα ως στέλεχος ενδιαφέροντος (Variant of Interest, VOI) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα στελέχη Mu, ή B.1.621, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ για την πανδημία αναφέρει ότι τα στελέχη Mu περιλαμβάνουν μεταλλάξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταστήσουν τα στελέχη πιο αποτελεσματικά έναντι της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Παρόλα αυτά θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί η προηγούμενη υπόθεση.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η ταυτοποίηση και τα κρούσματα
Από την αρχική ταυτοποίησή του Mu στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, υπήρξαν μερικά σποραδικά κρούσματα του στελέχους Mu καθώς και κάποιες μεγαλύτερες εστίες σε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης.

Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός των στελεχών Mu έχει μειωθεί και προς το παρόν είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός στην Κολομβία (39 %) και τον Ισημερινό (13 %) αυξάνεται σταθερά.

Η επιδημιολογία των στελεχών Mu στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα και λόγω της κυκλοφορίας των Δέλτα, θα τελεί υπό συνεχή επιτήρηση.

Προς το παρόν υπάρχουν τέσσερα στελέχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (Variant of Concern, VOCs) το Άλφα, το Βήτα το Γάμμα και το Δέλτα και πέντε στελέχη ενδιαφέροντος (VOIs) με το Mu να αποτελεί το πέμπτο από αυτά.

πηγή: Aftodioikisi.gr