Τέθηκε σε Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι 3/9/2021, ημέρα Παρασκευή, και ώρα 21:00 το σχέδιο νόμου: «Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας: διατάξεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα “Κυψέλη” για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, Προσωπικός Βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία και άλλες διατάξεις»
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι Φορείς Παιδικής Προστασίας δια του Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων υποχρεούνται να γνωστοποιούν αμελλητί στις αρμόδιες αρχές:
α) κάθε προφορική ή έγγραφη, επώνυμη ή ανώνυμη, αναφορά περιστατικού κακοποίησης, η οποία προέρχεται ενδεικτικά από τους ωφελούμενους των Μονάδων που τελούν υπό την ευθύνη λειτουργίας των Φορέων Παιδικής Προστασίας, από μέλη του προσωπικού τους, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους, από εθελοντές, από μέλη της οικογένειας των ωφελούμενων, καθώς και από οποιονδήποτε τρίτο, ή
β) κάθε περιστατικό κακοποίησης ανηλίκου που περιέρχεται με άλλο τρόπο στην αντίληψή τους.
Η γνωστοποίηση της παρ. 2 καταλαμβάνει κάθε περιστατικό κακοποίησης, οπουδήποτε και αν λαμβάνει χώρα, συμπεριλαμβανομένων όσων λαμβάνουν χώρα κατά την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 6 και στην παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3500/2006 (Α’ 232).
Απαγορεύεται η απασχόληση σε Φορείς Παιδικής Προστασίας, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προσωπικού που έχει καταδικασθεί, με οριστική δικαστική απόφαση, για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για εγκλήματα κατά της οικογένειας κλπ.
Η πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων συνιστά προϋπόθεση για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων των Φορέων Παιδικής Προστασίας, όπως και για την τροποποίηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
Σε κάθε μονάδα των Φορέων Παιδικής Προστασίας ορίζεται Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων.
Ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων υποχρεούται στην υποβολή, σε ετήσια βάση, των αναφορών του άρθρου 2, υπό τη μορφή ανωνυμοποιημένων δεδομένων, στο Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών που λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).
Οι Φορείς Παιδικής Προστασίας οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του προσωπικού.
Στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων, βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Κυψέλη», το οποίο έχει ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των σταθμών και την τακτική και έγκαιρη αξιολόγηση της ανάπτυξης και της προόδου των βρεφών και των νηπίων.
Το πρόγραμμα «Κυψέλη» εισάγει ενιαίες ποιοτικές προδιαγραφές και κατευθύνσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων των βρεφών και των νηπίων και ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ της οικογένειας και του σταθμού.
Το πρόγραμμα «Κυψέλη» στοχεύει στη γνωστική, γλωσσική, κοινωνική, σωματική, κινητική και συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων μέσω ιδίως του παιχνιδιού και με σεβασμό στη μοναδικότητα και στον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε βρέφους και νηπίου.
Περιλαμβάνει αναλυτικό ωρολόγιο καθημερινό πρόγραμμα, όπου ορίζονται, ανά ηλικιακή ομάδα, τα διαστήματα για παιχνίδι, δομημένο και μη δομημένο, ομαδικό και ατομικό, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, για πολιτιστικά, τεχνολογικά και άλλου είδους εργαστήρια, για αφήγηση και παραμύθι, καθώς και για σίτιση και ανάπαυση βρεφών και νηπίων.
πηγή: MyOTA.gr