Πόσο στοιχίζει να είσαι ανεμβολίαστος: Από 40 ευρώ ως 80 ευρώ τον μήνα για εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, τουρισμό και εστίαση – Αναλυτικά τα μέτρα

Ογδόντα ευρώ τον μήνα το κόστος για ανεμβολίαστους φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον τουρισμό, την εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Νέα μέτρα ισχύουν για όλους τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα κόστος 40 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο υπάρχουν και κατηγορίες που θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, δηλαδή κόστος 80 ευρώ το μήνα. Το μέτρο των διπλών τεστ αφορά: εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, φοιτητές, εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Αναλυτικά τα μέτρα

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές για να μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα των σχολών τους οφείλουν:

Να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Αυτό σημαίνει, ότι η συμμετοχή των ανεμβολίαστων φοιτητών στα μαθήματα της σχολής τους θα κοστίζει 80 ευρώ τον μήνα.

-Για τους μαθητές παραμένουν υποχρεωτικά τα 2 self test την εβδομάδα που διατίθενται δωρεάν και δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί οφείλουν:

Να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Κόστος και γι αυτούς, 80 ευρώ τον μήνα. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δύο εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Με δεδομένο ότι το rapid test κοστίζει 10 ευρώ το ένα, το συνολικό κόστος και γι αυτούς τους εργαζόμενους προσδιορίζεται στα 80 ευρώ τον μήνα…

πηγή: THETOC