Εμβόλια: Με Pfizer ή Moderna η αναμνηστική δόση – Ποιοι και πότε πρέπει να την κάνουν

Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου αποκλειστικά με mRNA εμβόλιογια συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική ανοσοανταπόκριση από τον εμβολιασμό τους έναντι του κοροναϊού, ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου

«Η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Δέλτα τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός σε ποσοστό 92%, ωστόσο ανέφερε ότι και οι εμβολιασμένοι -λόγω της μετάλλαξης- κολλάνε τον ιό, αλλά έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε ότι «θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό», καθώς επίσης δρα ως υπενθύμιση «στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων».

Ποιες ομάδες θα λάβουν τρίτη δόση

Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (PfizerModerna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού
  • Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
  • Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους
  • Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες
  • Άτομα με HIV λοίμωξη

«Η επιτροπή συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα από μελέτες από όλες τις ομάδες πληθυσμού, προκειμένου να δρομολογήσει την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στις κατάλληλες κατηγορίες συνανθρώπων μας», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Από 1η Σεπτέμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός, τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα κλείσουν το ραντεβού με τον ΑΜΚΑ τους».

Ο ίδιος είπε ότι τη Δευτέρα αναμένεται να χορηγηθούν 32.000 δόσεις εμβολίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση όσον αφορά στον ρυθμό ημερήσιων εμβολιασμών στην Ευρώπη», είπε, καλώντας τους ανεμβολίαστους να επισπεύσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει ακόμα και αυθημερόν.

Πηγή: Parapolitika Newsroom