Ξέσπασμα Θεόδωρου Βασιλακόπουλου: Κάθε μέρα έχουμε 20 θανάτους και η κοινωνία το θεωρεί φυσιολογικό – Έχουμε πάθει ανοσία

“Αντί να πάθουμε ανοσία λόγω κορονοιού, έχουμε πάθει ανοσία στον θάνατο καθώς κάθε μέρα έχουμε 20 θανάτους και η κοινωνία το θεωρεί φυσιολογικό”, αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις φωτιές και την σημασία του εμβολιασμού μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

Ο καθηγητής ανέφερε πως όταν είμαστε κοντά στο πεδίο της φωτιάς εκτός από μικροσωματίδια εισπνέουμε και κάποια αέρια, γι αυτό χρειάζεται και η χρήση της μάσκας ειδικά για τα άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, όπως είπε πολύ σημαντικό είναι αυτά τα άτομα να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους για να ρυθμίσουν την αγωγή τους.

Ωστόσο, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση”, πώς κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα αν νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να μην θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων πχ από το τσιγάρο νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Αναφορικά με την εξέλιξη κορονοιού στην χώρα μας ο ίδιος τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι άμεσα με τα υπάρχοντα εμβόλια και ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε την ζωή που κάναμε αν δεν εμβολιαστούμε μαζικά.

Επεσήμανε πως αντί να πάθουμε ανοσία λόγω κορονοιού, έχουμε πάθει ανοσία στον θάνατο καθώς κάθε μέρα έχουμε 20 θανάτους και η κοινωνία το θεωρεί φυσιολογικό. Σημείωσε πως 20 θάνατοι είναι σαν να πεθαίνει μισό λεωφορείο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να το περιορίσουμε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 1000% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά, δεν ακυρώνει το εμβόλιο.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας “αν εμβολιαστώ, δεν έχει δοκιμαστεί, τι θα γίνει 5 χρόνια μετά”.

Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί πως όταν εμβολιάζεται κάποιος, ο οργανισμός εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτείνη ακίδα του κορονοιού. “Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς, και κολλήσεις φυσικά κορονοιό και αναρρώσεις.

Τότε έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορονοιού. Κάποιος που κόλλησε και ανάρρωσε φοβάται τι θα συμβεί σε 5 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα;”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.