Κ. Γριμάνης- Greenpeace: Να ανασχεδιάσουμε το ενεργειακό μοντέλο

Tην πεποίθηση πως πρέπει να ανασχεδιάσουμε το ενεργειακό μοντέλο του τόπου μας, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο υπεύθυνος εκστρατείας για την κλιματική Δικαιοσύνη της Greenpeace Κώστας Γριμάνης καλώντας τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί για την σωτηρία του πλανήτη.

O υπεύθυνος εκστρατείας για την κλιματική Δικαιοσύνη της Greenpeace Κώστας Γριμάνης.

Ο κ. Γριμάνης, αναφέρθηκε στο εμβληματικό πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, που ταξιδεύει φέτος από χθες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για τη διεξαγωγή έρευνας πεδίου για τα κητώδη της Ελληνικής Τάφρου, και θα συνεχίσει την έρευνα του για 4 εβδομάδες.

Όπως εξηγεί, σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή της παρουσίας κητωδών στην περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με ιδιαίτερη έμφαση στις φάλαινες-φυσητήρες (Physeter macrocephalus) και τη φάλαινα-ζιφιό (Ziphius cavirostris). Η έρευνα στοχεύει από τη μία να ενισχύσει την κατανόηση της κατανομής, της ταυτότητας και της αφθονίας των πιο πάνω ειδών, και από την άλλη να αναδείξει την οικολογική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία δυστυχώς προορίζεται για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και ορυκτού αερίου. Το ταξίδι αυτό έρχεται να εμπλουτίσει τη γνώση και το πολύτιμο έργο της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η οποία υπερασπίζεται για περισσότερα από 25 χρόνια την προστασία των κητωδών και των οικοσυστημάτων τους. Το Πέλαγος κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή από το ενδεχόμενο εξορύξεων, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γριμάνης, εξέφρασε την αντίθεση της Greenpeace για άλλη μία φορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων (Y/A), επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της περιοχής, απαιτώντας την ακύρωση όλων των σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα και έναν ενεργειακό σχεδιασμό για 100% καθαρή ενέργεια το αργότερο ως το 2050.

πηγή: POLITICA