Το «ιπτάμενο ρωσικό τάνκερ» Ilyushin Il-76 έρχεται για βοήθεια

Η Ρωσία μέσω του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να στείλει ενισχύσεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ, για την παροχή επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τον κ. Σαβέλιεφ για την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη της Ρωσίας στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας και συγκεκριμενοποίησε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αποστολή δύο ρωσικών αεροσκαφών τύπου Ilyushin Il-76 και δύο ελικοπτέρων τύπου Mil Mi-8, που θα συνδράμουν περαιτέρω στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο κ. Σαβέλιεφ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, εξέφρασε στον αναπληρωτή υπουργό την ειλικρινή συμπαράστασή του προς την Ελλάδα.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό.

Ilyushin Il-76: Το ιπτάμενο τάνκερ
Πρόκειται για πτητικό μέσο εκ των μεγαλυτέρων στον κόσμο. Τα Ilyushin Il-76 δικαίως αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερού. Πρόκειται για τετρακινητήριο τζετ εμπορευματικό αεροσκάφος, το οποίο σχεδιάστηκε με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Τα Ilyushin Il-76 χρησιμοποιούνται ευρέως στη μεταφορά φορτίων, με τη σοβιετική τεχνολογία που έχουν ως «κληρονομιά» να θεωρείται άκρως αξιόπιστη από πολλές χώρες, καθώς έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια στις σκληρές συνθήκες της Σιβηρίας.

Το Il-76P είναι εξοπλισμένο με ένα εύκολα αφαιρούμενο σύστημα, που αποτελείται από δύο δεξαμενές VAP-2 και μπορεί με ευκολία να μετατραπεί σε «βομβαρδιστικό» νερού. Το φορτίο του μπορεί να αδειάσει σε 4 δευτερόλεπτα από ύψος 50 μέτρων. Η ταχύτητα του αεροσκάφους είναι 280 χλμ./ώρα, ενώ η πλήρωση του συστήματος με νερό κυμαίνεται μεταξύ 10-12 λεπτών.

Αδειάζει το φορτίο του σε νερό μέσα σε 4 δευτερόλεπτα.

Mil Mi-8: Μια δημοφιλής επγή στις ιλομεταφορές

Το Mil Mi-8 είναι ένα μεσαίου μεγέθους δικινητήριο ελικόπτερο, αρχικά σχεδιασμένο από τη Σοβιετική Ένωση, το οποίο συνεχίζει να παράγει η Ρωσία. Εκτός από τον πιο συνηθισμένο ρόλο του, ως ελικόπτερο μεταφοράς, χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, όπως για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Μαζί με το πιο ισχυρό Mil Mi-17, το Mil Mi-8 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών ελικοπτέρων στον κόσμο και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες. Από το 2015, όταν τα δύο ελικόπτερα ήρθαν σε «γάμο», είναι το τρίτο πιο συνηθισμένο επιχειρησιακό στρατιωτικό ελικόπτερο στον πλανήτη.

Τα δύο επιπλέον ρωσικά πτητικά μέσα θα ενισχύσουν τη δύναμη πυρόσβεσης, συνδράμοντας το θηριώδες Beriev Be-200, το οποίο ήδη επιχειρεί στη χώρα μας -καθώς έχει μισθωθεί από την Πολιτική Προστασία για φέτος στο καλοκαίρι στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου- σε όλα τα πύρινα μέτωπα (Αττική, Εύβοια, Ηλεία) με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

πηγή: PARAPOLITIKA