Φωτιά στην Εύβοια: Τα μέτωπα κυκλώνουν τα χωριά – Ξημερώνει έβδομη μέρα κόλασης

Φωτιά στην Εύβοια: Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, όμως κόντρα στο καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, ολόκληρο το βράδυ αλλά και τα ξημερώματα, πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το πρωί της Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι.

Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιά Νικόλαο.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους.

Χωριό Γούβες  οι κάτοικοι δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους:

Μέσα στις Γούβες οι φλόγες

Μάχες και στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι.

Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Παράλληλα, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Στο φέρι μποτ πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι από το Πευκί
Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι είναι περικυκλωμένοι από τις φλόγες.

Οι φλόγες ανάγκασαν τους κατοίκους από τις Γούβες και στο Πευκί να μεταφερθούν προς την παραλία, από όπου αποχώρησαν με φέρι μποτ.

Όσοι έμειναν πίσω για να δώσουν «μάχη» με τις πύρινες «γλώσσες» που έγλειφαν τις περιουσίες τους, αλλά και οι κατάκοιτοι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, διανυκτέρευσαν στο καράβι που βρίσκεται στην παραλία και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αποπλεύσει.

Συγκλονιστικές εικόνες από το φέρι μποτ στο Πευκί

Τη νύχτα διανυκτέρευσαν σε αυτοσχέδια κρεβάτια και πλαστικές καρέκλες μέσα στο φέρι μποτ, που αποτελεί τη σανίδα σωτηρία τους αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: Nesbomb – Γιάννης Φιλιππάκος – Φωτο κολαζ: ΕΘΝΟΣ