Ενεργοποιήθηκε το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, όλος ο Μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μεγάλης φωτιάς της Βαρυμπόμπης.

Κατόπιν σχετικής συνεννόησης ενεργοποιήθηκε το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί οι μετρήσεις. Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τους (ακολουθούν παρακάτω σχετικές οδηγίες).

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί μετρήσεις. Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων».

Μέτρα προστασίας των Πολιτών
Λόγω της ρύπανσης που έχει δημιουργηθεί από τις φλόγες απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να λάβουν μέτρα για την καλύτερη προστασία της υγείας τους.

Μεταξύ άλλων οι πολίτες παρακαλούνται:

Να αποφεύγουν την έκθεσή τους στη ροή και στα ρεύματα του καπνού, προκειμένου να προστατευτούν από τις συνέπειες των αναθυμιάσεων.

Εφόσον αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή άλλα συναφή προβλήματα υγείας να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους.

Να διατηρούν ερμητικά κλειστά πόρτες, παράθυρα και τυχόν αλλά ανοίγματα των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Να παραμένουν σε ανοιχτούς ή αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν και τις συνέπειές του.

Να προβαίνουν σε καλό αερισμό κάθε χώρου ή εγκατάστασης που θα χρησιμοποιούν μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Από νωρίς προχθες το απόγευμα φαινόταν πως η Αθήνα και η Αττική γενικότερα θα καλυπτόταν από το σύννεφο που προερχόταν από την φωτιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη. Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 3-4:00 τα ξημερώματα, όπου η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το Εθνικό Αστεροσκοπείο να χτυπήσει συναγερμό, ζητώντας από τους πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους και να μείνουν μέσα, λόγω των μεγάλων ποσοστών επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα.

Το iqair.com μάλιστα έχει και μία λίστα με τις 10 περιοχές της Αττικής που παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης του αέρα και η οποία ανανεώνεται κάθε λίγα λεπτά. Τη στιγμή της δημοσίευσης το site έδινε τα εξής αποτελέσματα:

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!