Σε προσκύνημα η λειψανοθήκη η οποία περιέχει αποτμήματα εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμωνος, στον Ι. Ν. του Προφήτη Ηλία


Σήμερα και αύριο κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τεθεί σε προσκύνημα η λειψανοθήκη η οποία περιέχει αποτμήματα εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμωνος.

Η Παρασκευή έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Οι γονείς της ονομάζονταν Αγάθων και Πολιτεία και ήταν χριστιανοί. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και ανατράφηκε χριστιανοπρεπώς.

Μετά το θάνατο τον γονέων της μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς κι έγινε μοναχή. Συνελήφθη επί αυτοκράτορος Αντωνίνου Πίου (138-161), επειδή διέτρεχε τη Ρώμη και τα γύρω χωριά, κηρύττοντας το λόγο του Θεού. Βασανίστηκε άγρια για να αποκηρύξει την πίστη της και όταν το αρνήθηκε, αποκεφαλίστηκε.

Η λαϊκή παράδοση θεωρεί ότι η Αγία Παρασκευή θεραπεύει τις οφθαλμικές νόσους, γι’ αυτό έχει ανακηρυχθεί από τους οπτικούς ως προστάτιδα Αγία του επαγγελματικού τους κλάδου. Παλαιότερα πιστευόταν ότι αποτρέπει την πανώλη και τη χολέρα.

Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγ. Βαρβάρας