Επέλαση καύσωνα από την Αφρική στην Ελλάδα – Πού θα χτυπήσει 45αρια το θερμόμετρο

Τι προβλέπουν Αρναούτογλου και Καλλίανος

Μπορεί να λάβαμε μία ανάσα δροσιάς, εφόσον οι μεσαίες ημέρες του Ιουλίου δεν σημείωσαν προκλητική αύξηση της θερμοκρασίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα διαρκέσει για πολύ, μια και -ιδίως- από την Τετάρτη αναμένεται νέο κύμα καύσωνα και μάλιστα προερχόμενο από τη ζεστή Αφρική.

Η εβδομάδα που μας έρχεται αλλά και έως τις αρχές της επόμενης, αναμένεται το θερμόμετρο να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιοχές να το ξεπεράσει.

Από τη Τετάρτη 28 Ιουλίου και έως τις 2 Αυγούστου, η χώρα θα επηρεαστεί από μια παρατεταμένη αφρικανική ζέστη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, τη Τετάρτη η θερμοκρασία θα είναι έως 38 βαθμούς Κελσίου ενώ την άλλη Δευτέρα (2/8) θα ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές, νοτιότερες κυρίως, τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη και με 44 βαθμούς Κελσίου προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για δέκα ημέρες.

Η αρχή θα γίνει από τα Δυτικά τη Τρίτη.

Το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C.

Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες :

Αττική : 40°C
Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
Δυτικά Ηπειρωτικά : 43-44°C
Θεσσαλία : 41-42°C
Ανατολική Πελοπόννησος : 41-42°C
Ιόνιο : 40°C
Κρήτη : 36°C
Κυκλάδες : 35°C
Δωδεκάνησα : 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Σε ανάρτηση του ο μετεωρολόγος, δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές. Όπως τονίζει, χρειάζεται προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα προσεκτικοί να είναι όλοι, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Και τέλος, δεν αφήνουμε ποτέ τα ζωάκια μας μέσα σε αυτοκίνητο, έστω κι αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά καθώς αυτό πολύ γρήγορα θα έχει μετατραπεί σε φούρνο.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης.

Για σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λίγες νεφώσεις στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ δεν αποκλείονται βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ