«Κουπόνια» για πληρωμή φόρων και εισφορών


Η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμη και το 80% των παγίων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών.

Το πράσινο φως από την Κομισιόν περιμένουν από την κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή και να «τρέξει» το πρόγραμμα παγίων δαπανών.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εντός της εβδομάδας θα δοθεί η έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και αμέσως μετά η φορολογική διοίκηση θα πιστώσει στον κάθε δικαιούχο το ποσό που αναλογεί όχι σε χρήματα αλλά σε κουπόνια, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Οταν ανοίξει η εφαρμογή, οι δικαιούχοι θα ερωτηθούν από το ηλεκτρονικό σύστημα για το ποσό που θα κατευθυνθεί για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και αντίστοιχα το ποσό για την πληρωμή των φόρων. Για παράδειγμα στην περίπτωση που κάποιος δικαιούται 100.000 ευρώ μπορεί να επιλέξει με τις 30.000 ευρώ να πληρώσει ασφαλιστικές υποχρεώσεις της περιόδου Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2021 και τα υπόλοιπα 70.000 ευρώ για την πληρωμή ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου. Το ανώτατο ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιδότηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμη και 80% των παγίων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, φορολογικά και ασφαλιστικά «κουπόνια» θα λάβουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, αφού κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από επαγγελματίες οι οποίοι είτε είχαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρότερη του 30%.

Από αυτές 10.000 εντάσσονται στον κλάδο της εστίασης, 3.300 στον τουριστικό κλάδο και 1.000 περίπου στο λιανεμπόριο. Από την επεξεργασία των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που από τα ποσά που έχουν λάβει μέχρι σήμερα από διάφορα προγράμματα υπερκαλύπτουν το ύψος των παγίων δαπανών, καθώς και επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση χωρίς να ανήκουν στους πληττόμενους.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Τα «κουπόνια» που θα εκδοθούν ανέρχονται με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

• Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζομένους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή την 1η Μαΐου 2021.

• Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους.

• Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.

• Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

• Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους.

• Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση όμως των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται αυτές που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσον όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Προκόπης Χατζηνικολάου