Στο κυνήγι των φοροφυγάδων: Βαριά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ αντί για λουκέτα σε 15 κλάδους


Πρόστιμα αντί «λουκέτου» σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, προβλέπει Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθώς κρίθηκε αφενός ότι διαταράσσεται η κοινωνική ζωή με την αναστολή λειτουργίας πχ φαρμακείων αφετέρου ότι… πόνος στην τσέπη είναι πιο αποτρεπτικός για όσους δεν κόβουν αποδείξεις.

Με φόντο τα στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν ότι κάθε χρόνο κάνουν… φτερά περί τα 6 δισ από τα δυνητικά έσοδα ΦΠΑ, η Απόφαση Πιτσιλή ορίζει ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εφόσον από τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται, αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης, ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, τότε επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) από 1.000 έως 5.000 ευρώ είναι οι εξής:

Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Κλινικές ή θεραπευτήρια.
Οίκοι ευγηρίας.
Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Γραφεία τελετών.
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Πηγή: iefimerida.gr – ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Did you like this? Share it:
error: Η Παρούσα ιστοσελίδα δεν επιτρέπει την αντιγραφή του περιεχομένου της κάθε απόπειρα αντιγραφής είναι ποινικό αδίκημα!