Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο

Η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου.

Τον δρόμο εκτός ΕΜΑΚ βλέπουν συνολικά 54 άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η διορία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έληγε στα τέλη Ιουνίου, ενώ όλοι τους είχαν λάβει ενημέρωση ήδη από τον Μάιο ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να παραμείνουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των εργαζομένων στις 8 ΕΜΑΚ που υπάρχουν είναι περίπου 400 με την αποχώρηση των 54 εξ αυτών πρόκειται επί της ουσίας για μία έξοδο της τάξεως του 13,5%.  

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι λένε στο ethnos.gr, πηγές της Πυροσβεστικής

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, από την 1η ΕΜΑΚ Αθήνας και την 2η ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης αποχώρησαν συνολικά 25 άτομα, όταν και οι δύο ΕΜΑΚ μαζί αριθμούν 180 εργαζομένους (100 έχει η Αθήνα και 80 η Θεσσαλονίκη), ενώ και από την ΕΜΑΚ της Κρήτης αποχώρησαν 6 εργαζόμενοι στους συνολικά 56. «Δεν είναι κάτι το εκδικητικό. Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους έχουν εμβολιαστεί και άπαντες γνώριζαν την υποχρεωτικότητα. Άλλωστε, όλοι τους θα μεταφερθούν σε όμορες υπηρεσίες κοντά στον τόπο κατοικίας τους και μάλιστα αρκετοί είχαν ήδη δηλώσει πριν την υποχρεωτικότητα ότι επιθυμούν να αλλάξουν υπηρεσίες», επισημαίνουν στο ethnos.gr πηγές από την Πυροσβεστική.  

Και προσθέτουν: «Εάν κάποιος πάει και κάνει έστω την πρώτη δόση μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να επιστρέψει στην ΕΜΑΚ. Κάποιοι από τους 54 μας είπαν ότι ήδη το έχουν προγραμματίσει». Με βάση ασφαλείς πηγές ήδη από χθες απομακρύνθηκαν από την ΕΜΑΚ και πήγαν σε όμορες υπηρεσίες οι πρώτοι από τους 54, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν σήμερα τον ίδιο δρόμο.  

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Η απόφαση αυτή φέρεται να ελήφθη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών με τους εργαζομένους στην ΕΜΑΚ να αποτελούν την πρώτη εργασιακή ομάδα όπου κρίθηκε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID19 είναι υποχρεωτικός.  

Στα τέλη Ιουνίου, μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε την πρώτη απόφαση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού.  Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιβάλουν τον εμβολιασμό τους επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών.   

«Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορονοϊό COVID-19. Οι επιτακτικοί αυτοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, σταθμιζόμενοι με τους λόγους που προβάλλουν οι αιτούντες κωλύουν, κατά την κρίση της Επιτροπής Αναστολών, τη χορήγηση της αναστολής», ανέφερε χαρακτηριστικά το σκεπτικό της απόφασης. 

πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ –