Οδηγός για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας Σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%, η αποπληρωμή τους από τον Ιανουάριο του 2022, ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Χρέη ύψους 2,26 δισ. δημιούργησαν μόνο στην εφορία περισσότερες από 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα την περίοδο της πανδημίας.

Τα χρέη αυτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μπορούν να εξοφληθούν σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 2,5% από τον Ιανουάριο του 2022. Εκτός από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων στη νέα ρύθμιση εντάσσονται και χρέη που αφορούν τον φόρο εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης αλλά και του ΕΝΦΙΑ της ίδιας περιόδου και τρέχουσες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Παρακάτω ακολουθούν 8 ερωτήσεις – απαντήσεις για τη νέα ρύθμιση οφειλών:

– Σε πόσες δόσεις μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας;
– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.

– Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;

Η νέα ρύθμιση αφορά:

Α) Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020).

Β) Εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν- Εργασία».

Γ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.

Δ) Ανεργους εγγεγραμμένους για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

– Ποιες οφειλές εντάσσονται στη νέα ρύθμιση;
– Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα κ.λπ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Ειδικότερα, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.

Β) Ολες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και στα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Ολες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

– Εάν επιλέξω να αποπληρώσω το χρέος μου σε 72 δόσεις, οι πρώτες 36 είναι άτοκες;
– Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, καθότι το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, όσοι επιλέξουν περισσότερες από 36 δόσεις, θα είναι όλες έντοκες.

– Στην περίπτωση που αποπληρώσω το χρέος μου εφάπαξ θα έχω κάποια έκπτωση ή διαφορετικά «κούρεμα» της οφειλής μου;
– Οχι. Στόχος της ρύθμισης είναι να βοηθηθούν όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

– Εχω ήδη υποβάλει τη φορολογική μου δήλωση και έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό από το οποίο προκύπτει καταβολή φόρου. Μπορώ να εντάξω το ποσό που έχει βεβαιωθεί στη νέα ρύθμιση;
– Οχι. Στη ρύθμιση εντάσσονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

– Πότε θα ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση;
– Η ρύθμιση θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση. Η πρώτη δόση για όσους αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

– Είμαι ιδιοκτήτης ακινήτου και είχα μειωμένα ενοίκια. Ωστόσο, από λάθος μου στις δηλώσεις COVID του 2020, αυτές απορρίφθηκαν. Μπορώ να ενταχθώ στη ρύθμιση;
– Για το θέμα αυτό θα πρέπει να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, καθότι υπάρχουν ακόμα πολλές ασάφειες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ωστόσο, εάν οι δηλώσεις COVID του 2021 υποβλήθηκαν σωστά και διαπιστώθηκε ότι είστε πληττόμενος, μπορείτε να ενταχθείτε στη ρύθμιση.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Προκόπης Χατζηνικολάου