Εντός του φθινοπώρου αναμένεται η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και δεν θέλουν να διακόψουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς», εργαζόμενοι γονείς, μονογονείς ή και ανάδοχοι γονείς, θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών, ηλικίας από έξι μηνών έως δυόμισι ετών, είτε εντός της οικείας τους είτε στο σπίτι κάποιου εκ των πιστοποιημένων παιδαγωγών-φροντιστών. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, οι παιδαγωγοί-φροντιστές που έχουν λάβει πιστοποίηση θα δηλώνουν συμμετοχή σε μία πλατφόρμα και οι γονείς θα επιλέγουν από εκεί τον παιδαγωγό που θα φροντίζει το βρέφος τους.
«Με τα παραπάνω μέτρα στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση» σημειώνει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Τονίζει, δε, ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε κάποιους δήμους της χώρας, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.
Χώροι φύλαξης βρεφών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων
Επίσης, το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας και θα απεγκλωβίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».
«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους και να διευκολύνουμε τους νέους γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα υπογραμμίζει ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των χώρων φύλαξης βρεφών και για την πρόσληψη υπαλλήλων, καθώς το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Πηγή: Σοφοκλεους.in