Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ της περιοχής μας: “Μετατρέπουν την Ασφάλιση σε στοίχημα” 

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ

ΑΙΓΑΛΕΩ – ΧΑΪΔΑΡΙ – ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

                      Έλλης 37 και Αδριανουπόλεως Αιγάλεω, τηλ.- fax: 210 5989683                                                                              

Μετατρέπουν την Ασφάλιση σε στοίχημα 

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάζοντας το νέο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αναρωτιέται κανείς αν διαβάζει ένα νομοσχέδιο – καταστατικό ίδρυσης ασφαλιστικού ταμείου ή μίας χρηματοπιστωτικής εταιρείας με τη μορφή ΝΠΔΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τα επόμενα 40 χρόνια για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και με το βλέμμα στραμμένο στο λεγόμενο ανταποδοτικό κομμάτι της κύριας σύνταξης.

(…) Η όλη διαδικασία επαναφέρει στη σύγχρονη εποχή ό,τι έγινε με τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και εφεξής, όταν τα συσσωρευμένα κεφάλαια των ταμείων δόθηκαν για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού. Τα αποθεματικά των ταμείων πάντα το αστικό κράτος τα δέσμευε και δεσμεύει για την καπιταλιστική ανάπτυξη και φυσικά τα καταλήστεψε.

Κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του γενικού συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας, το οποίο σήμερα είναι το 67ο έτος. Φυσικά αυτό το όριο δεν αποκλείει την πιθανότητα πως τα επόμενα χρόνια μπορεί να μεταβληθεί προς τα πάνω. Τα χαμηλότερο σήμερα όριο ηλικίας είναι το 62ο και εφόσον υπάρχουν 40 χρόνια ασφάλισης.

(…) Η σύνταξη θα είναι με βάση τεχνικές παραμέτρους που θα ισχύουν κατά την υποβολή της αίτησης. Οι ατομικές εισφορές, οι οποίες για όλο τον ασφαλιστικό βίο με βάση το επενδυτικό προφίλ του ασφαλισμένου θα έχουν μπει στη διαδικασία των χρηματιστηριακών και άλλων προϊόντων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα αποτελέσουν τον ατομικό λογαριασμό ώστε να προκύψει σύνταξη. Οι τεχνικές παράμετροι θα είναι ιδίως ο πίνακας θνησιμότητας και το προεξοφλητικό επιτόκιο.

Ο υπολογισμός της σύνταξης βασίζεται σχεδόν στις ίδιες τεχνικές παραμέτρους που προβλέπει ο νόμος 4052/12 του Κουτρουμάνη, που επίσης χρησιμοποιείται και σήμερα με τον Ν. 4387/16 του Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις για όσους πρωτοασφαλίστηκαν από 1/1/2014 και εφεξής. Δηλαδή και σήμερα έχουμε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα (ατομικό κουμπαρά) για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Ας δούμε με παραδείγματα πώς υπολογίζεται σήμερα η σύνταξη και με τον ίδιο σχεδόν τρόπο θα υπολογίζεται από το ΤΕΚΑ:

Ασφαλισμένος στον ιδιωτικό τομέα γεννημένος το 1984, πρωτοασφαλίστηκε 1/1/2015 σε ηλικία 31 ετών και την 1/1/2021 συνταξιοδοτείται λόγω αναπηρίας. Ο μισθός του ήταν 600 ευρώ. Στον ατομικό του λογαριασμό συγκεντρώθηκαν από τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη με βάση τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφάλισης και για 14 μισθούς το χρόνο (6% από 1/1/15 έως 31/5/16, 7% από 1/6/2016 έως 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019 έως 31/12/2020), συνολικά 3.342 ευρώ. Επειδή είναι 37 ετών, ο συντελεστής είναι: 3.342/(35,049 Χ12)=7,94 ευρώ. Αυτή θα είναι η σύνταξή του!

Ασφαλισμένος στο δημόσιο τομέα με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις με το προηγούμενο παράδειγμα. Επειδή στο Δημόσιο υπάρχουν 12 μισθοί τον χρόνο, στον ατομικό του λογαριασμό συγκεντρώθηκαν 2.865/(35,049 Χ12) = 6,81 ευρώ.

Ασφαλισμένος 62 ετών με μέσο μισθό 1.000 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης και με ασφάλιστρο 6% θα σωρεύσει στον ατομικό του λογαριασμό 1.000 Χ 6% = 60 Χ 14 μήνες Χ 40 χρόνια 33.600 ευρώ. Η σύνταξή του θα είναι 33.600/(20,453 Χ 12) = 136,90 ευρώ.

Το νομοσχέδιο φυσικά δεν απαντάει – άλλωστε δεν μπορεί να απαντήσει – τι θα γίνει με τους νυν συνταξιούχους και όσους είναι πάνω από 35 ετών και θα συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2022. Με τη διακοπή των νέων εισφορών, που στο μεγαλύτερο βαθμό «χρηματοδοτούν» τις συντάξεις, θα βρεθούν στον αέρα. Το κενό που θα δημιουργηθεί – παρά τα όσα ψελλίζει η κυβέρνηση – θα καταλήξει στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακόμα και στην οριστική κατάργησή τους. Οι επικουρικές συντάξεις έχουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προφανώς θα χρησιμοποιηθούν τα 8 δισ. αποθεματικό του ΕΤΕΑΕΠ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να τα δώσει όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν υπολογίζει ούτε συντάξεις, ούτε τίποτα. Θα δώσει εκατομμύρια για να στηρίξει το ΤΕΚΑ, προκειμένου απρόσκοπτα να διοχετεύονται τα κεφάλαια – εισφορές και παράλληλα θα διαλύσει την υπάρχουσα επικουρική ασφάλιση και σύνταξη.

Η Ασφάλιση, τόσο η κύρια όσο και η επικουρική, μετατρέπεται σε στοίχημα, μπαίνει σε χρηματιστηριακές λοταρίες και χάνεται συνολικά ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Είναι καθήκον του εργαζόμενου λαού να αντιπαλέψει αυτόν το σχεδιασμό, να διεκδικήσει την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και δεν χαρίζεται!

(ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ)