Επιστρεπτέες προκαταβολές: Παράταση έως τις 16 Ιουλίου για την υποβολή των δικαιολογητικών


Τροποποιήθηκε και το παράρτημα ΙΙ Β σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αντί του πιστοποιητικού μη πτώχευσης ορίζεται το ως άνω Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ επτά νέες ΚΥΑ με τις οποίες τροποποιείται το πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1 έως 7.

Ειδικότερα, με την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου που αφορά τις υποχρεώσεις των δικαιούχων για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές ορίζεται πλέον (εκτός της παράτασης έως την 16 Ιουλίου για την υποβολή των δικαιολογητικών) ότι το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, για τα Δικαστήρια εντός ΟΣΔΔΥ-ΠΠ που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με αποστολή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ, όπως ενδεικτικά Α.Φ.Μ., έδρα, επωνυμία.

Η σχετική παράγραφος που τροποποιήθηκε σε όλες τις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει ως εξής:

Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να υποβάλει, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», μέχρι την 16η Ιουλίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙ.Β. της παρούσας, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Ειδικότερα, το Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, για τα πρωτοδικεία που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα, αναζητείται αυτεπαγγέλτως, με παροχή σχετικών στοιχείων από την ΑΑΔΕ.
Ταυτόχρονα τροποποιήθηκε και το παράρτημα ΙΙ Β σε όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αντί του πιστοποιητικού μη πτώχευσης ορίζεται το ως άνω Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως 16/7/2021 για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές (εφόσον η επιχείρηση έχει ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου) όπως ορίζονται στο εκάστοτε παράρτημα ΙΙ Β των αποφάσεων είναι:

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
-είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
-είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

– ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

2. Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

πηγή: NEWSPOST