Ανακοίνωση από την Επιτροπή για την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Λάβαμε από την Επιτροπή Κατοίκων για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή του προφήτη Ηλία, την παρακάτω ανακοίνωση που αφορά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουνίου:

“Μια πρώτη επιτυχημένη συζήτηση και ενημέρωση για τις συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πραγματοποίησε η Επιτροπή Κατοίκων την Παρασκευή 4 Ιουνίου στην πλατεία του Προφήτη Ηλία. Πλήθος κατοίκων και γονέων που είχαν ενημερωθεί το προηγούμενο διάστημα για το θέμα της ύπαρξης 5(!) κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στη γειτονιά τους και κοντά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία.

Στη συζήτηση ομιλητές ήταν ο Γ. Κούτουλας (Επιτροπή Κατοίκων), Τ. Γεργής (Επιτροπή Κατοίκων και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού) και Κ. Διάκος (Δικηγόρος της Επιτροπής Κατοίκων και κοινωνικός ακτιβιστής).

Από την πλευρά της Επιτροπής Κατοίκων κατατέθηκε ένα σύντομο ιστορικό του εγχειρήματος (από την πρώτη καταγγελία του Συλλόγου Γονέων 5ου Δημοτικού για την μία κεραία (5G), έως την διεκδίκηση της απομάκρυνσης και των 5 κεραιών κινητής). Έγινε ενημέρωση γύρω από την πρόταση συνεργασίας που έχει κατατεθεί από 7 Απρίλη από την Επιτροπή στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας για συνεργασία των δικηγόρων ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (χωρίς επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής).

Αναφέρθηκαν και από τους δύο ομιλητές οι δυσκολίες που υπήρξαν από την αρχή της προσπάθειας (λόγω λοκ ντάουν) αλλά και τώρα, κάνοντας έκκληση για πολύμορφη στήριξη ακόμα περισσότερων κατοίκων και γονέων.

Επίσης από τον Τ. Γεργή σημειώθηκαν οι αντιφάσεις της νομιμότητας ή μη των κεραιών (όχι μέσα στα σχολεία αλλά πολύ κοντά απέξω, μετρήσεις που στην πραγματικότητα απλά ΔΕΝ πραγματοποιούνται από την ΕΕΤΤ αλλά και παραδείγματα κατεβάσματος νόμιμων κεραιών από την αντίδραση και αποφασιστικότητα των κατοίκων στο Χαϊδάρι και στο Περιστέρι ).

Ο Κ. Διάκος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία ιδιαίτερα των παιδιών και των ευπαθών ομάδων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εγκληματική» την ύπαρξη και πυλώνων υψηλής και μεσαίας τάσης ακόμα και μέσα στην πλατεία που παίζουν παιδιά. Παρουσίασε την κριτική από την πλευρά των επιστημόνων όσον αφορά στα υψηλά όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι νομοθετημένα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό γύρω από το θέμα των συνεπειών της έκθεσης αλλά και νομικά ζητήματα. Μίλησαν κάτοικοι εκφράζοντας την ανησυχία τους αλλά και την ελπίδα τους να επιτευχθεί ο στόχος της Επιτροπής Κατοίκων, προτείνοντας τρόπους και μορφές αγώνα.

Τέλος έγιναν ομιλίες από παρατάξεις και φορείς του δήμου (πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν καλεστεί όλες οι δημοτικές παρατάξεις).

Παρευρέθηκαν η Κα Πετράκου από την παράταξη “Η δική μας πόλη”, ο κος Γιαγκας από την παράταξη “Δυνατή πόλη” χωρίς να τοποθετηθούν και η κα Καρανάσιου από την “Λαϊκή συσπείρωση Αγίας Βαρβάρας” η οποία αφού τόνισε την ανάγκη κινηματικής απάντησης του ζητήματος δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ανάγκη σύγκλισης δια ζώσης εκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου σε ανοιχτό χώρο που ο Δήμος μπορεί να διαθέσει για ενα τόσο σημαντικό θεμα.  Εκφράστηκε επίσης στήριξη και από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Αγίας Βαρβάρας αλλά και εκ μέρους της κ. Καφαντάρη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού τομέα Αθηνών μέσω της εκπροσώπου της που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Παρόντες και εκπρόσωποι από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της πόλης μας.

Μετά από αυτή την επιτυχημένη πρώτη εκδήλωσή της και την έκφραση στήριξης της προσπάθειάς της από πλήθος κατοίκων της πόλης μας, η Επιτροπή Κατοίκων δηλώνει ότι με μεγαλύτερη αισιοδοξία θα συνεχίσει με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την επιτυχία του δύσκολου αλλά όχι ακατόρθωτου εγχειρήματος της απομάκρυνσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από σχολεία και γειτονιές”.