Πριν έξη χρόνια περίπου ανακοινώθηκε η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος στην πόλη μας με ονομασία “ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΩΝΙΑ”.
Το πρόγραμμα αφορούσε την μετατροπή των ενεργοβόρων παλαιών πολυκατοικιών στην οδό Σίφνου, σε σύγχρονες κατοικίες με μόνωση και ενεργειακή λειτουργία.
Τα κτήρια σύμφωνα με το πρόγραμμα αναβαθμίζονται ενεργειακά, με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο την μείωση, σχεδόν μηδενισμό, της ενεργειακή κατανάλωσής τους. Οι παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση και του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής θα οδηγήσουν σε δραστική μείωση των δαπανών που συνδέονται με την ενέργεια για τους κατοίκους, που ανήκουν στις ασθενείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της θερμικής και οπτική άνεσης μέσα στα σπίτια τους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε και σε μια από τις επιλεχθείσες πολυκατοικίες τα έργα ξεκίνησαν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Ο λόγος είναι πως παρ’ ότι υπάρχουν οι μελέτες δεν προχωράνε τα έργα λόγω τις αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας.
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι αφαιρέθηκαν τα σώματα καλοριφέρ που υπήρχαν ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για την τοποθέτηση κλιματιστικών σωμάτων, με αποτέλεσμα τον χειμώνα να παγώνουν από το κρύο και το καλοκαίρι να ψήνονται από τη ζέστη.
Η μόνωση στη ταράτσα έμεινε στη μέση, ενώ οι ατέλειες στο ημιτελές έργο είναι κραυγαλέες.
—Τι περιλαμβάνουν οι μελέτες
Το σύνολο των κατασκευαστικών μελετών περιλαμβάνει τις προμελέτες, τις μελέτες εφαρμογής και τα τεύχη μελετών εφαρμογής για την προκήρυξη του κατασκευαστικού έργου σχετικά με τα αρχιτεκτονικά της κατασκευής και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα για φωτισμό και παραγωγή ηλεκτρισμού, θερμότητας και ψύξης από συστήματα ΑΠΕ (ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας).
Οι παραπάνω μελέτες περιλαμβάνουν σχέδια, προϋπολογισμούς, προδιαγραφές και διαστασιολόγηση των συστημάτων και αναμένεται σύντομα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η τελική έγκριση για την δημοσιοποίηση της προκήρυξης του κατασκευαστικού έργου.
Tα κτήρια της περιοχής παρέμβασης, όπου διαμένουν πολίτες χαμηλού εισοδήματος, αναβαθμίζονται ενεργειακά με τη χρήση τεχνικών και συστημάτων εξοικονόμησης (π.χ. μόνωση εξωτερικού κελύφους κτιρίων), σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την κάλυψη των ηλεκτρικών θερμικών και ψυκτικών φορτίων τους (γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά συστήματα), με αποτέλεσμα τη μείωση, σχεδόν μηδενισμό της ενεργειακής κατανάλωσής τους και των συνεπαγόμενων εκπομπών αερίων ρύπων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν μηδενικές δαπάνες των κατοίκων, για κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών τους που συνδέονται με την ενέργεια, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της θερμικής και οπτικής άνεσης μέσα στα σπίτια τους.
Για να συνεχιστεί το έργο χρειάζεται μόνο μία υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που το έργο έχει σταματήσει έχουν περάσει από το πόστο αυτό τέσσερις διαφορετικοί υπουργοί.
Να ελπίζουν οι κάτοικοι πως ο σημερινός αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης θα δώσει τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα υπογράφοντας τα χαρτιά που απαιτούνται για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων;
περισσότερα:http://www.econews.gr