Επίδομα 534 ευρώ: Κόφτης βγάζει εκτός 150.000 εργαζομένους σε αναστολή

Με τη σταδιακή άρση του lockdown, απoσύρονται δειλά – δειλά και τα οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων της οικονομίας, καθώς περισσότεροι από 400 ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) αποκλείονται από το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας τον μήνα Μάιο.

Πρόκειται για ανοιχτούς πληττόμενους κλάδους, όπως το χονδρεμπόριο και η βιομηχανία, που αποσύρονται πλέον από το μέτρο των αναστολών.

Επίδομα 534 ευρώ: Για ποιους παραμένουν ενεργές οι αναστολές το καλοκαίρι – Ποιοι μένουν εκτός

Παράλληλα, μπήκε «κόφτης» για 150.000 εργαζομένους, οι οποίοι αν και σε καθεστώς αναστολής εργασίας, δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, επειδή εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες από το φαινόμενο επιτήδειων επιχειρηματιών, που έκαναν εικονικές προσλήψεις και λάμβαναν επιδοτήσεις με προσλήψεις λίγων ωρών.

Αναστολές συμβάσεων: Πάνω από 400 ΚΑΔ εκτός τον Μάιο – Ποιοι παίρνουν τα 534 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως η εστίαση θα λάβει την αποζημίωση, αν ο εργαζόμενος εργάζεται πάνω από 16 ώρες την εβδομάδα, δίχως να ισχύει το κριτήριο του τζίρου. Το ίδιο ισχύει και για κλειστές επιχειρήσεις και λιανεμπόριο, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που λειτουργεί με click away.

Ειδικότερα, οι αναστολές παραμένουν ενεργές τον Μάιο μόνο:

Στους κλειστούς ΚΑΔ
Στην εστίαση
Στο λιανεμπόριο και
Σε κάποιους λίγους μεμονωμένους ΚΑΔ από άλλες δραστηριότητες

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ