Πλειστηριασμοί: Καταιγίδα επιδόσεων από Σεπτέμβριο – Σε ισχύ το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Η περίοδος χάριτος για τους κακοπληρωτές βαίνει προς το τέλος της. Σε λίγες ημέρες τίθεται σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες, κάτι που σημαίνει ότι μπαίνει οριστικό τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς γενικευμένης ασυλίας που γιγαντώθηκε επί εποχής μνημονίων και συνεχίστηκε στην περίοδο της πανδημίας.

Στην προηγούμενη αξιολόγηση, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν στην απόφαση, ότι πλέον όλοι οι έχοντες ανάγκη στήριξης και προστασίας, έχουν στην διάθεσή τους, μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να τύχουν της στήριξης της Πολιτείας, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα την έχουν ανάγκη.

Παράλληλα, ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που μία επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο κριθεί ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να οδηγηθεί σε διαδικασία πτώχευσης, τότε υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην χαθεί οριστικά το ακίνητο στο οποίο κατοικεί κάποια οικογένεια.

Ξεκινούν οι διαδικασίες πλειστηριασμών

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη διενέργεια πλειστηριασμών με την επίδοση των σχετικών εγγράφων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει πληθώρα επιδόσεων σε κακοπληρωτές, εγγράφων που ουσιαστικά θα σηματοδοτούν την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα σημαντικό αριθμό επιδόσεων από δικαστικούς επιμελητές, που θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας και το εργαλείο των ρευστοποιήσεων. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν αριθμό που μπορεί να ξεπερνάει τα 1.000 με 1.500 έγγραφα που θα επιδίδονται ανά τράπεζα ή εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, σε μηνιαία βάση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι, οι τράπεζες και οι services επιλέγουν να ξεκινήσουν, με ακίνητα που ανήκουν σε κατ’  επάγγελμα κακοπληρωτές και πολύ δύσκολα θα τύχουν κάποιας στήριξης ή προστασίας. Μάλιστα οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, μόλις ένα στα πέντε θα τύχουν κάποιας μορφής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα θα καταλήξουν σε φυσικό πλειστηριασμό.

Τον Σεπτέμβριο οι φυσικοί πλειστηριασμοί

Μάλιστα, οι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά θα έχουμε έξαρση των πλειστηριασμών, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί ένα μεγάλο διάστημα παγώματος των ένδικων μέσων που εκ των πραγμάτων έχει προσφέρει ασυλία και σε αυτούς, που ούτε την δικαιούνταν, αλλά ούτε και ποτέ την ζήτησαν.

Η επανέναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει από τον Μάιο, αλλά η ουσιαστική ενεργοποίησή τους θα γίνει από τον Σεπτέμβριο. Για αυτό το μήνα οι πλειστηριασμοί θα αφορούν οφειλέτες, οι οποίοι:

* έχουν ασκήσει τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και είχε βγει σχετική απόφαση που δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών στις 6 Νοεμβρίου 2020, είτε

* δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα.

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ –