Πολιτιστικοί Σύλλογοι … ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ! – Γράφει ο Παντελής Πρεντάκης

Διανύουμε πλέον το δεύτερο χρόνο αδράνειας των πολιτιστικών συλλόγων! Τα έξοδα τους όμως «τρέχουν» (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κλπ), ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη βιωσιμότητά τους, αποτελεί η απαγόρευση πραγματοποίησης εκδηλώσεων. Ελάχιστοι ήταν οι σύλλογοι, οι οποίοι κατάφεραν μεταξύ των μικρών παύσεων της πανδημίας, όλη αυτή την περίοδο, να πραγματοποιήσουν κάποια δραστηριότητα. Είναι γνωστό ότι οι σύλλογοι οργάνωναν αυτές τις εκδηλώσεις (χοροεσπερίδες, συνεστιάσεις, κοπή πίτας, γενικές συνελεύσεις, δράσεις  κλπ) όχι μόνο για το αντάμωμα των χωριανών, των μελών και των φίλων, αλλά και για ένα πολύ βασικό ακόμα λόγο, την ελάχιστη οικονομική συνεισφορά τους, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και οι μόνες πηγές εσόδων τους.

Σήμερα, όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της χώρας είναι ουσιαστικά «ανενεργοί», πράγμα που δεν βλέπουμε να αλλάζει άμεσα. Επιπλέον, αν και όταν επαναδραστηριοποιηθούν, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, πως και με τι τρόπο θα γίνει. Έτσι, σιγά-σιγά με την κατάσταση που επικρατεί, τα μέλη απομακρύνονται και η διάθεση τους για προσφορά εξασθενεί. Βιώσαμε ήδη μια δεκαετία απίστευτης οικονομικής κρίσης, τα σωματεία όμως πάλεψαν και έμειναν όρθια! Και τώρα τι; Θα κλείσουν; Θα σβήσουν;

Όλοι συμφωνούν ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, επιτελούν σημαντικό έργο, διατηρούν και μεταδίδουν την παράδοση του τόπου μας και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος δια του παρόντος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, από το αρμόδιο υπουργείο ή κάποιον σχετικό φορέα της κυβέρνησης, για ένταξη των πολιτιστικών σωματείων στη λίστα των πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με ανάλογες χρηματοδοτήσεις (αποζημίωση ειδικού σκοπού επίδομα οικονομικής ενίσχυσης, φορολογικές απαλλαγές κ.ά.), όπως έγινε στις πιο πολλές επιχειρήσεις της χώρας. Βεβαίως, οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν είναι επιχειρήσεις, αλλά όλοι συμφωνούν ότι «επιχειρούν» εθελοντικά για την κοινωνική συνοχή, για την ψυχική και σωματική υγεία των ατόμων.

Σήμερα, η άμεση οικονομική ενίσχυση των συλλόγων από την πολιτεία κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους.

Ειδάλλως, ας προετοιμαστούμε ψυχολογικά τα επόμενα χρόνια, να βλέπουμε τα τσαρούχια, τις φουστανέλες, τα σαλβάρια, τα στιβάνια, τα ζωνάρια, τα τερλίκια και τις ζιπούνες στις βιτρίνες των μουσείων, κι όχι φορεμένα στα καμαρωτά κορμιά των παιδιών μας!

Παντελής Πρεντάκης

Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας

Η “ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”