Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα – Γιατί την αλλάζουμε – Πιθανότατα για τελευταία φορά

Τα ξημερώματα απόψε της Κυριακής 28 Μαρτίου θα προβούμε όλοι σε αλλαγή ώρας για το 2021.

Σύμφωνα με τα όσα γίνονται εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια θα μετακινήσουμε τους δέκτες των ρολογιών μας μια ώρα μπροστά.

Λόγω της ύπαρξης του κορονοϊού και της επιδημίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει την τελική απόφαση, παρότι τον Μάρτιο του 2019 είχε ανακοινώσει ότι η τελευταία αλλαγή για τις χώρες θα ήταν η τωρινή.

Όπως φαίνεται η αλλαγή της ώρας που θα πραγματοποιήσουμε τα ξημερώματα, μπορεί να είναι και η τελευταία ή μια από τις τελευταίες.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα

Απο το 18ο αιώνα έχει καθιερωθεί το σύστημα της αλλαγής της χειμερινής σε θερινής ώρας η οποία είναι γενικά κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα.

Το συγκεκριμένο σύστημα δημιουργήθηκε καθαρά για οικονομικούς λόγους με σκοπό να αξιοποιηθεί καλύτερα το φως της ημέρας και φυσικά για να γίνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κάνει αναφορά αυτή την ιδέα σε μια επιστολή του στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ξυπνάει μια ώρα νωρίτερα.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το σύστημα για την αλλαγή της ώρας ήταν στην Γερμανία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916.

Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916.

Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου

Η πρώτη φορά που έγινε αλλαγή ώρας στην Ελλάδα ήταν το 1932 δοκιμαστικά και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

πηγή: TVFreaks.gr –