Παντελής Πρεντάκης: “Η παρακαταθήκη του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου”!


Η παρακαταθήκη του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου!
(11 / 23 Αυγούστου 1864 – 18 Μαρτίου 1936)

«Ο Βενιζέλος, εισήλθε εις το Πάνθεον των αθανάτων ηρώων»! Ο Βενιζέλος είναι ο Εθνάρχης της Ελλάδας και ανήκει σε όλους! Κι είναι πολύ παρήγορο και ιδιαίτερα τιμητικό ο Δήμαρχος της πόλης μας, ο κ. Λάμπρος Μίχος με ανάρτησή του στην επέτειο του θανάτου του Ελευθέριου Βενιζέλου, να αναφέρεται με τόσο όμορφα λόγια για ένα δικό μας άνθρωπο, ένα συμπατριώτη μας, ένα γέννημα της Κρήτης!

Βεβαίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ανήκει εδώ και πολλά χρόνια, μόνο στην Κρήτη και στους Κρήτες, αλλά ποιος κρητικός μπορεί να μην τον νιώθει «δικό του»; Ποιος δεν τον κουβαλάει μέσα στην καρδιά του; Κι όταν οι παππούδες κι οι γονιοί μας έφυγαν από την Κρήτη κι έκαναν πατρίδα τους την πόλη μας, τον έφεραν μαζί τους. Κι ήτανε στόχος εξ αρχής να τιμήσουν αυτόν τον μεγάλο ηγέτη, με την προσφορά της προτομής του στο λαό της Αγίας Βαρβάρας.

Έτσι, συμπληρώνοντας, με μεγάλη ταπεινότητα, στα όσα αναφέρει ο Δήμαρχος μας κ. Λάμπρος Μίχος, στην ανάρτησή του, η προτομή του πράγματι φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Περικλή Τζανουλίνο το έτος 1980, με δαπάνες της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος», επί προεδρίας Μιχαήλ Βλάσση και δήμαρχο τον Μήτρο Σουλιμιώτη, ενώ τοποθετήθηκε αρχικά στην οδό Μ. Αλεξάνδρου. Ακολούθησε μια ολόκληρη δεκαετία μέχρι να εισακουστούν οι παρακλήσεις των Κρητών της πόλης μας επί προεδρίας Μιχαήλ Θεοδωράκη, όταν στις 3 Οκτωβρίου 1990 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μεταφορά και τοποθέτησή του με φορά προς την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου την οποία και να προσδιορίζει. Τελικά, το έτος 1994, επί δημαρχίας Μήτρου Σουλιμιώτη, η προτομή βρήκε τη σωστή της θέση, στην οποία παρέμεινε 30 ολόκληρα χρόνια!

Στη νέα του θέση στην πλατεία με νέο βάθρο που κατασκεύασε ο Περικλής Τζανουλίνος τοποθετήθηκε το 2020, μετά την ανακατασκευή της πλατείας.

Όμως, αυτή η νέα του θέση μας αφήνει μια πικρή επίγευση!

Αφενός, διότι δεν μπορέσαμε να τιμήσουμε, όπως του πρέπει, ως Κρήτες της Αγίας Βαρβάρας, τον Εθνάρχη μας, παρότι το είχαμε ζητήσει.

Αφετέρου, το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι πλέον ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν «κοιτάζει» τον δρόμο του! Το μεγάλο δρόμο που άνοιξε για την πατρίδα μας, το διάβα του οποίου, όπως πολύ σωστά λέγεται, άλλαξε τη μοίρα και τον χάρτη της Ελλάδας!

Δήμαρχε, διόρθωσε τα «παράταιρα»…

Πρεντάκης Παντελής

Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγίας Βαρβάρας

“Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”