Ακατάλληλες και επικίνδυνες, οι ξύλινες περιφράξεις που υπάρχουν στις παιδικές χαρές

Η καταστροφική μανία ορισμένων αποτυπώθηκε καθαρά με τον βανδαλισμό της περίφραξης στην παιδική χαρά στο Άλσος “ΜΗΤΕΡΑ” και ο Δήμος πρέπει να “κινήσει γη και ουρανό” για να τους βρει και να πληρώσουν για τις ζημιές που προξένησαν.

Καταδικαστέα η πράξη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ανάλογα τέτοια παραδείγματα καταστροφής περιφράξεων και μάλιστα αυτών των ξύλινων, για τις οποίες από την πρώτη ημέρα εγκατάστασης τους, η εφημερίδα μας τονίζει πως δεν είναι κατάλληλες για διάφορους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με τις πράξεις βανδάλων.

Το ξύλο που χρησιμοποιείτε δεν είναι αρκετά χοντρό, οι βίδες και τα ούπα δεν φαίνονται αρκετά ισχυρά για να τις συγκρατήσουν και είναι εύκολο να ξεχαρβαλωθούν ακόμα και με την ελαφρά πίεση, που μπορεί να υπάρξει πάνω στο παιχνίδι των παιδιών.

Στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν τέτοιες ζημιές έχουν προκληθεί σχεδόν σε όλες τις παιδικές χαρές που έχει επιλεγεί η ξύλινη περίφραξη και αποδεικνύει την ακαταλληλότητα  του προϊόντος, για τη δουλειά αυτή.

Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν πως οι παιδικές χαρές δεν χρειάζονται ισχυρότερη περίφραξη, αφού σε αυτές παίζουν παιδιά. Όμως δεν είναι έτσι, διότι σε  παιδική χαρά η περίφραξη έσπασε πάνω στο παιχνίδι παιδιών, σε άλλη από λάθος άνοιγμα της πόρτας κλπ.

Σε άλλες περιπτώσεις η περίφραξη δεν χρησιμοποιείται για την ασφάλεια των παιδιών που παίζουν σε αυτές, αλλά και για τους εκτός παιδικής χαράς, για να μην πέσουν από υψομετρικές διαφορές που υπάρχουν και κτυπήσουν.

Διαβάσαμε πρόσφατα πως υπάρχει καθυστέρηση στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών επειδή η προηγούμενη δημοτική αρχή Καπλάνη, παρέδωσε ημιτελείς μελέτες και χρειάστηκε την παρέμβαση εκ νέου του δήμου για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε οι παιδικές χαρές να παραδοθούν στα παιδιά για χρήση με ασφάλεια.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί δεν προχώρησε ο δήμος στην αλλαγή του υλικού των περιφράξεων και άφησε να είναι ξύλινες; Τις ενέκρινε ως κατάλληλες; Δεν αντιλήφθηκε την ακαταλληλότητα τους;

Τέλος πάντων εμείς για μια ακόμα φορά τονίζουμε πως οι συγκεκριμένες ξύλινες περιφράξεις δεν είναι ασφαλείς και εκτός των συχνών ζημιών, ηθελημένων ή όχι, θα έχουμε και τραυματισμούς παιδιών.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικές των τελευταίων μηνών, από τις παιδικές χαρές πλατείας ΖΑΝΑΕ, Πλατείας Νέας Γενιάς, Άλσους “ΜΗΤΕΡΑ”, Άλσους “ΕΙΡΗΝΗ” κ.ά…

Εάν ο δήμος δεν αποφασίσει την αντικατάστασή τους, ας τις ενισχύσει ΟΛΕΣ με επιπλέον σιδερένια “Π” ή άλλα σιδερένια στηρίγματα…