Ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά έργα και ακίνητα που διαθέτει σήμερα ο Δήμος μας, αποκτήθηκε από τη δημοτική Αρχή του Μήτρου Σουλιμιώτη τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για το Δημοτικό Κινηματοθέατρο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”.
Τις δεκαετίες ΄60 και ΄70 λειτουργούσαν στην πόλη μας πέντε κινηματογράφοι. Οι τρείς κλειστοί και οι δύο καλοκαιρινοί.
Ήταν η “ΒΕΝΕΤΙΑ” στην Ελ. Βενιζέλου, σημερινό σούπερ μάρκετ, στην Μεγ. Αλεξάνδρου ο “ΖΕΦΥΡΟΣ”, επίσης σημερινό σούπερ μάρκετ, το “ΚΟΥΚΛΑΚΙ” στην οδό Κρήτης, σημερινό “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ” και οι καλοκαιρινοί “ΑΝΝΑ” στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίας Λαύρας και “ΟΝΕΙΡΟ” στο χώρο που λειτουργούσε παλαιότερα βενζινάδικο στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας. Σημειώνουμε πως το “ΚΟΥΚΛΑΚΙ” είχε συρόμενη οροφή που άνοιγε αναλόγως τις καιρικές συνθήκες και λειτουργούσε και τα καλοκαίρια.
Οι παραπάνω κινηματογράφοι μονοπωλούσαν τη διασκέδαση των κατοίκων της πόλης μας, αφού τότε δεν υπήρχαν τηλεοράσεις και ο κόσμος γέμιζε ασφυκτικά τις αίθουσές τους, παρακολουθώντας ταινίες Ελληνικές και ξένες.
Κατά περιόδους κυριαρχούσαν ταινίες από την Ινδία με την ΝΑΡΓΚΙΣ πρωταγωνίστρια στις περισσότερες από αυτές, Ταινίες ιστορικού ενδιαφέροντος της προ Χριστού εποχής, Ιταλικά γουέστερν (ΣΠΑΓΓΕΤΙ), ενώ από Ελληνικές Μάρθα Βούρτση, Ξανθόπουλος, Βέγγος, Αυλωνίτης, Σταυρίδης, Βασιλειάδου κ.ά.
Επίσης κατά διαστήματα δίνονταν και θεατρικές παραστάσεις σε αυτούς τους κινηματογράφους, όπως και ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ.
Η Δημοτική Αρχή του Μήτρου Σουλιμιώτη, πρόλαβε και αγόρασε το “ΚΟΥΚΛΑΚΙ”, όταν είχε πάψει να λειτουργεί σαν κινηματογράφος και είχε μετατραπεί σε ξυλουργείο.
Παρέμεινε ξυλουργείο και λειτουργούσε έως τις αρχές τις δεκαετίας του ΄80, όταν έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Τότε αποφασίστηκε η γενική ανακατασκευή του από το δήμο.
‘Εργο πολυδάπανο και περίπλοκο, αλλά κρίθηκε απαραίτητο για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας.
Η διοίκηση του Μήτρου Σουλιμιώτη όμως, είχε μάθει να δουλεύει με τα δύσκολα και στις 23 Μαρτίου του 1988, έγιναν τα εγκαίνια του με την νέα ονομασία του πλέον “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”, προς τιμήν του μεγάλου μας ποιητή.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο ίδιος ο ποιητής και πολύ άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων, ενώ η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά από κατοίκους της πόλης μας.
Το “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ” χρειάστηκε αργότερα καινούργια επέμβαση, εσωτερικά και εξωτερικά, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013, για να πάρει την μορφή που έχει σήμερα. Στις 20 Μαρτίου 2013, έγιναν τα εγκαίνια του Δημοτικού Κινηματοθέατρου, παρουσία της κόρης του “ποιητή της Ρωμιοσύνης”, κ. Έρης Ρίτσου.
Οι φωτογραφίες μας είναι από την καταστροφική πυρκαγιά του χώρου. Από την ημέρα των εγκαινίων του νέου Δημοτικού πλέον Κινηματοθέατρου “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ” (1988) και από την γενική ανακατασκευή του και τα εγκαίνιά του (2013), στα οποία ο π. Δήμαρχος κ. Καπλάνης, κάλεσε τον κ. Μίχο να κάνουν μαζί…