Γανώματα την Τσικνοπέμπτη στους Παιδικούς Σταθμούς

Γανώματα την Τσικνοπέμπτη στους Παιδικούς Σταθμούς

Μια ευχάριστη έκπληξη είχαν τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών στην Τσικνοπέμπτη! Παππούδες και γιαγιάδες από τα ΚΑΠΗ και το ΚΕΦΑ επισκέφθηκαν τα παιδιά και αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο “Γανώματα” ή “Μουτζουρώματα”. Τα παιδιά υποδέχτηκαν τα μέλη των ΚΑΠΗ με χορούς και με τραγούδια και στη συνέχεια τους ρώτησαν για τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες απάντησαν με χαρά και για έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων τους καθώς και για άλλα έθιμα της Αποκριάς όμως ξαφνικά….. βγήκαν οι μαυρισμένες κατσαρόλες και τα μπρίκια απ΄την κουζίνα! Οι παππούδες και οι γιαγιάδες άρχισαν να μουτζουρώνουν τα ανυποψίαστα παιδιά, τις δασκάλες τους και ο ένας τον άλλο. Τα παιδιά με ενθουσιασμό και γέλια συμμετείχαν, ενώ στο τέλος οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους αφηγήθηκαν το έθιμο του Γανώματος και τη σημασία του, και όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια της Αποκριάς.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μία από τις πολλές που θα γίνουν φέτος στο πλαίσιο προγράμματος Διαγενεακών Δράσεων που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν το Τμήμα Προστασίας Ηλικιωμένων και το Τμήμα Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας. Πρόκειται για δράσεις που αποσκοπούν στο να φέρουν κοντά τους ηλικιωμένους με τα μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας, μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, τη συνέχιση της παράδοσης στις επόμενες γενιές, την καλλιέργεια συναισθημάτων αμοιβαίας αγάπης και ζεστασιάς,  μεταξύ της γενιάς που μεγάλωσε πια και την γενιάς που τώρα ξεκινά να μεγαλώνει.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας