Το Β΄ Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας – Από το παλαιό στο νέο – Οι αγώνες

Ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτήρια της πόλης μας είναι το Β΄ Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας. Τη δεκαετία του εξήντα ασφυκτιούσε από μαθητές οι οποίοι αριθμούσαν περί τα τριάντα παιδιά ανά τάξη, ήταν το πολυπληθέστερο Σχολείο της πόλης μας.

Την δεκαετία του ΄70 ήταν πλέον μικρό για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, παρ΄ ότι λειτουργούσε σε δύο βάρδιες, πρωί – απόγευμα.

Μάλιστα ένα τμήμα του λειτουργούσε σε κατάστημα που είχε νοικιαστεί, στη γωνία Αφροδίτης και Κρήτης (σημερινό κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών).

Το προαύλιο μικρό, οι τουαλέτες απαράδεκτες, η υποδομή ανεπαρκής.

Για προαύλιο οι μαθητές χρησιμοποιούσαν και την οδό Παλαιών Πολεμιστών, την οποία απέκλειαν με μπάρες από την οδό Κρήτης έως την Ανδρέου Δημητρίου, αναγκάζοντας τη συγκοινωνία να πραγματοποιεί αλλαγές στα δρομολόγια της (οι μπάρες διακρίνονται στις φωτογραφίες).

Ο Σύλλογος Γονέων απευθύνθηκε στη Δημοτική Αρχή του Μήτρου Σουλιμιώτη και μαζί αποφάσισαν να ξεκινήσουν επαφές με το υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή Σχολείου.

Αρχικά είχε επιλεγεί το Β΄ Δημοτικό Σχολείο να οικοδομηθεί στο χώρο που σήμερα είναι το αναψυκτήριο “Ο ΛΙΘΟΣ”, για να αλλάξει άποψη ο Δήμος και με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, να προταθεί η αγορά του χώρου του “ΚΑΣΤΑΝΑ”.

Βέβαια οι υποσχέσεις από τον ΟΣΚ και το υπουργείο ήταν ατέλειωτες με αποτέλεσμα οι Γονείς να αρχίσουν να διεκδικούν την αγορά του χώρου και την κατασκευή του Σχολείου με συγκεντρώσεις και διεκδικήσεις.

Οι αγώνες τους έφεραν καρπούς και το νέο Β΄ Δημοτικό Σχολείο σήμερα βρίσκεται στη Γέφυρα της Στέφανου Σαράφη, συνεχίζοντας την πολύ καλή πορεία του με δασκάλους που αφήνουν εποχή από το πέρασμά τους από αυτό.