Ρύθμιση “ειδικού σκοπού” που θα αφορά σε όλα τα χρέη των φορολογουμένων που θα είναι αρρύθμιστα έως και το τέλος Απριλίου του 2021 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Δηλαδή, το νέο πλαίσιο τμηματικής καταβολής οφειλών θα αφορά σε όλους τους οφειλέτες και όχι μόνο σε όσους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Ουσιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναζητούν βηματισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” εφόσον η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κλείσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το “ξεπάγωμα” τραπεζικών δόσεων.
Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ταμεία καθώς και νέα κόκκινα δάνεια. Οι δόσεις του νέου προγράμματος θα μπορούν να φτάσουν έως τις 120, με στόχο η μηνιαία δόση που θα προκύπτει να μην καθίσταται απαγορευτική για τους υπόχρεους. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης που θα επιλέξουν οφειλέτες. Όσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5 % ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται και το επιτόκιο. Επί της ουσίας η ρύθμιση των οφειλών σε πολλές δόσεις θα είναι ακριβότερη για όσους χρωστούν στην εφορία. Ωστόσο για να μπορέσει να επιλέξει κάποιος περισσότερες δόσεις θα πρέπει να πληροί και τα κριτήρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Όπως αναφέρουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ενώ δεν αποκλείεται και η πτώση του τζίρου και η πτώση του τζίρου ή ζημιές κάθε επιχείρησης να αποτελέσουν ένα πρόσθετο κριτήριο που θα οδηγεί στην αύξηση των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου και εφόσον δεν έχει αποφασιστεί και νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα , το νέο σχήμα, εφόσον συναινέσουν οι θεσμοί θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο.
Πηγή: enikonomia.gr