Μαθητές – τριες του Παπαχαραλάμπειου παίρνουν συνέντευξη από Πνευμονολόγο

Συνέντευξη των μαθητών/-τριών του Παπαχαραλάμπειου Εκπαιδευτηρίου από τον Πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», κ. Πατενταλάκη.

Σημειώνουμε πως το Παπαχαραλάμπειο Εκπαιδευτήριο λειτουργεί και στην πόλη μας, στην οδό Πυθαγόρα 27 και Ερμού, τηλ.  210 5711896.

Ερώτηση: Αν και είναι καλό να ανοίξουν τα σχολεία και να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα, πόσο ασφαλές μπορεί είναι αυτό, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται;
Απάντηση:
Οι λοιμωξιολογοι ειναι οι υπεύθυνοι, οι οποίοι θα δώσουν σύσταση στην κάθε κυβέρνηση. Τα δημοτικά άνοιξουν κανονικά, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά, καθώς φαίνεται ότι η μεγαλύτερη συμμόρφωση βρίσκεται στα δημοτικά, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας κατά του ιού. Όμως, αυτά τα μέτρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν. Ναι, ασφαλές όταν και εφόσον θα τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι που υπολογίζει η κυβέρνηση…ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας. Οπότε ναι, είναι τελείως ασφαλές.

Ερώτηση: Τι είναι το εμβόλιο και πώς λειτουργεί στον οργανισμό μας ;
Απάντηση:
Το εμβόλιο θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής, αφού είναι ο μηχανισμός ο οποίος προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς, Το εμβόλιο, δεν είναι τίποτε άλλο από την είσοδο κάποιων ανενεργών στοιχείων του ιού με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου τοίχους προστασίας από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ένα εμβόλιο δεν εγγυάται πάντα πως κάποιος δε θα εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης, όμως, εάν τελικά νοσήσει, τότε οι πιθανότητες για μία πολύ ελαφριά λοίμωξη είναι περισσότερες. Επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε θετικοί προς τον εμβολιασμό εφόσον θέλουμε το καλύτερο για τον οργανισμό μας.

Ερώτηση: Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο; Πιστεύετε πως πρέπει να το κάνουν όλοι ή πρώτα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία;

Απάντηση:
Οι μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι περίπου ενός έτους. Υπήρχαν πολλοί εθελοντές για τη δοκιμασία του εμβολίου. Το κάθε εμβόλιο έχει μελετηθεί σε πάνω από 40.000 – 50.000 εθελοντές την κάθε φορά. Μέχρι στιγμής, οι ανεπιθύμητες ενέργειές του δεν είναι περισσότερες από μια απλή αντίδραση που μπορεί να φέρει το κάθε εμβόλιο.Τα περισσότερα εμβόλια τη στιγμή που γίνονται μπορεί να προκαλέσουν στην περιοχή που γίνονται μια κοκκινίλα, ερυθρότητα η οποία φεύγει την επόμενη μέρα. Σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σε φαρμακευτικές ουσίες θα πρέπει να προσέξουμε τη χορήγηση του φαρμάκου. Δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο. Είναι ασφαλές γιατί έχει δοκιμαστεί σε πολλούς ανθρώπους που δεν είχαν καμία σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Εσείς κάνατε το εμβόλιο; Είχε παρενέργειες; Γενικά μπορεί να έχει παρενέργειες επικίνδυνες για την υγεία μας;

Απάντηση:
Ναι, το έκανα. Δεν είχε καμία παρενέργεια. Το εμβόλιο που έχουμε αυτή τη στιγμή της Φάιζερ έχει δύο δόσεις. Όταν κάνουμε την πρώτη δόση η επόμενη θα είναι τρεις εβδομάδες μετά. Θα πρέπει να είμαστε θετικοί προς τον εμβολιασμό, γιατί είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έχει φανεί ότι υπήρχε μία όχι και τόσο καλή αντίδραση του οργανισμού, εκείνη τη στιγμή που εμβολιαζόταν. Οποιαδήποτε αντίδραση του οργανισμού σε φαρμακευτική ουσία γίνεται άμεσα. Όποιος εμβολιάζεται παραμένει για περίπου 15 με 20 λεπτά μετά τον εμβολιασμό του στον χώρο τον οποίο εμβολιάστηκε, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια αντίδραση από το εμβόλιο. Αν δεν υπάρχει, ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του, όμως, αν υπάρχει, όπως πχ. αλλεργική αντίδραση στο χέρι ή σε κάποιο σημείο του σώματος, χορηγούνται φάρμακα, τα οποία υποχωρούν την αλλεργία. Ασφαλές αυτή τη στιγμή είναι το εμβόλιο για όλους τους ασθενείς που έχουν μελετηθεί. Για τις νεαρότερες ηλικίες δεν είναι ακόμα σε προτεραιότητα να γίνει το εμβόλιο. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος της άνοιξης εμβολιάζονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ερώτηση: Εμείς οι έφηβοι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο; Μήπως είναι μόνο για ενήλικες και σε έναν οργανισμό τον οποίο ακόμα διαμορφώνεται μπορεί να προκαλέσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που θα εμφανιστεί αργότερα;
Απάντηση:
Όλοι μας εμβολιαζόμαστε από τη μέρα που γεννιόμαστε, τα εμβόλια γενικά ξεκινάνε από πολύ μικρή ηλικία. Εμβολιαζόμαστε για όλα τα νοσήματα που υπήρχαν και στο κάνει πολύ μεγάλη έκταση, άρα ο εμβολιασμός δεν είναι κάτι καινούργιο για τους ανθρώπους αφού γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και μας έχει προστατέψει από πολλές ασθένειες. Το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι νεότερες ηλικίες θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που επιθυμούμε να γίνει με τον εμβολιασμό, ειδικά στους μεγαλύτερους ανθρώπους που έχουν προτεραιότητα, είναι να δημιουργηθεί η ανοσία. Άρα αυτό που επιχειρούν όλες οι κυβερνήσεις είναι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που υπάρχουν, που μαζί με αυτούς που ήδη έχουν περάσει την συγκεκριμένη νόσο, περίπου το 70% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή όλων των υπολοίπων, ώστε να πούμε πως είναι πλέον ασφαλές να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είχαμε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Άρα όσον αφορά τα παιδιά έχουμε ακόμα χρόνο, για να δούμε κατά πόσο θα χρειαστεί ο εμβολιασμός τους ή όχι. Όσον αφορά τους μεγαλύτερους, έχουν προτεραιότητα, γιατί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι οι μικρότερες ηλικίες.

Ερώτηση: Ακούσαμε πως στα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο αυξάνει το ιϊκό φορτίο με αποτέλεσμα εκείνος να μην νοσήσει αλλά να μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τι ισχύει τελικά;
Απάντηση:
Δεν ισχύει. Αυτό που γίνεται – και υπάρχει μία μεγάλη σύγχυση – είναι το κομμάτι της μεταδοτικότητας, δηλαδή το πόσο εύκολα μπορώ να κολλήσω τον συνάνθρωπό μου. Και φυσικά, όταν θα εμβολιαστώ δεν βάζω μέσα στον οργανισμό μου ένα ενεργό στέλεχος του ιού που μπορεί να αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού. Όταν εμβολιάζομαι, βάζω ένα κομμάτι του ιού ,το οποίο όμως με βοηθάει να κτίσω την άμυνα μου δεν με κάνει μεταδοτικό. Άρα, γίνομαι πιο ανθεκτικός και προστατεύω την οικογένειά μου, τον παππού μου και την γιαγιά μου… δεν ακούμε τις φήμες.

Ερώτηση: Ελπίζετε στην εξάλειψη του ιού και την επιστροφή στην κανονικότητα; Αν ναι, πότε περίπου το προβλέπετε;
Απάντηση:
Εννοείται πως ελπίζω! Για το πότε προβλέπουμε να ερχόμαστε στην κανονικότητα, δεν θα ήθελα να πω πολλές μεγάλες κουβέντες και να δώσω πολύ αισιόδοξα μηνύματα… Προσωπικά, πιστεύω στην συμμόρφωση στα μέτρα και στον εμβολιασμό. Αυτός που θα μας βοηθήσει φυσικά να βγούμε πολύ πιο γρήγορα από αυτά που αυτήν την κατάσταση. Παρακολουθείτε από τις ειδήσεις και από όλα τα άρθρα πως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στον κόσμο όλο, πλέον μπαίνουν σε μία πολύ διαφορετική διαδικασία από αυτήν που ήταν στην περίοδο των γιορτών… Στην Ελλάδα μπαίνουμε σε πιο αυστηρά, γιατί φαίνεται ότι αυτή η χαλαρότητα έφερε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Άρα, αν όλα πάνε και φυσικά εμβολιαστεί αρκετός κόσμος, το 70% του κόσμου με τον ένα ή τον άλλον τρόπο θα έχει αποκτήσει ανοσία στον ιό. Θέλω να πιστεύω ότι κοντά στην Άνοιξη θα ανοίξουμε, θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να ερχόμαστε πάλι σε μία κανονικότητα, όπως ζούσαμε προηγουμένως.

Ερώτηση: Ακούστηκε ότι υπάρχει φάρμακο για τον Covid-19. Γιατί δίνεται προτεραιότητα στο εμβόλιο και όχι στο φάρμακο;
Απάντηση:
Το φάρμακο που κυκλοφορεί είναι για τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. Είναι φάρμακο που βοηθάει τους ασθενείς στην ανάρρωσή τους. Εμείς ψάχνουμε μία λύση που θα συμβάλλει στην πρόληψη του ιού, δηλαδή ψάχνουμε κάτι που θα μειώσει την μετάδοση του. Το φάρμακο δεν βοηθάει τόσο σε αυτό. Για να αποτρέψει κάποιος το να νοσηλευτεί σοβαρά πιο αποτελεσματικό είναι να εμβολιαστεί. Άρα, αυτός είναι ο λόγος που έχουμε δώσει σημαντική προτεραιότητα στο εμβόλιο.

Ερώτηση: Διαβάσαμε σε επιστημονικά άρθρα ότι οι μεταλλάξεις του ιού παρουσιάστηκαν σε άτομα κάτω των 18 ετών.
Απάντηση:
Η μετάλλαξη του ιού είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό που αλλάζει είναι η μεταδοτικότητα του και όχι κάτι στην βαρύτητα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας ενός ασθενούς. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 4 με 5 κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού. Αυτό που συμβαίνει στις νεαρότερες ηλικίες είναι ότι οι έφηβοι δεν τηρούν απόλυτα τα μέτρα. Παραδείγματος χάρη δεν τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, ανταλλάσσουν αντικείμενα και μετά δεν πλένουν τα χέρια τους και γενικά δεν είναι τόσο υπεύθυνοι. Εφόσον δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα, όπως συμβαίνει στις μεγαλύτερες ηλικίες, ‘βράζει το αίμα τους’ δεν τους νοιάζει τόσο και συνεπώς δεν προσέχουν. Οπότε αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα στις νέες ηλικίες.

Ερώτηση: Ποιο εμβόλιο από Pfizer, Astrazeneca και Modern θα μας προτείνατε να κάνουμε ;
Απάντηση:
Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η μόνη διαφορά που έχουν είναι ο χρόνος που εγκρίθηκε το καθένα. Για παράδειγμα στην Ρωσία έχει εγκριθεί ήδη ένα εμβόλιο και έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επίσης, στην Ευρώπη το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε ήταν αυτό της Pfizer και τώρα πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και η έγκριση του εμβολίου της Moderna και η Ελλάδα έχει ήδη προπαραγγείλει πολλές δόσεις του εμβολίου της εταιρίας. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο πρέπει πρώτα να περάσει από μία περίοδο εξέτασης και δοκιμής σε ανθρώπους χωρίς να παρουσιάσει παρενέργειες για να θεωρηθεί ασφαλές. Άρα, όλα τα εμβόλια, από οποιαδήποτε εταιρία και να διαλέξουμε, είναι 100% ασφαλή.

Συνέντευξη: Ελίνα Μαρκοζάνε, Χρήστος Σόρκος, Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη, Κωνσταντίνος Μαρινάκης, Παναγιώτης Δακτυλίδης, Ναταλία Τζένη, Χριστόφορος Θεοφάνους.
Απομαγνητοφώνηση και επιμέλεια: Φωτεινή Μήλιο, Θέμις Μπαρμπαγιάννη, Ναταλία Καραπατάκη, Πέννυ Ζαρρή, Όλγα Παπανικολάου, Μαρία Κρητικοπούλου.