Τα νέα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που αναδύθηκαν από την πανδημία


Η πανδημία ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου που έφερε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε

Με τη συνεχή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, σύγχρονων επιχειρηματικών μοντέλων και την αυξανόμενη ζήτηση για νέες δεξιότητες, η πανδημία άλλαξε οριστικά όχι μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τγις ίδιες τις δουλειές που κάνουμε.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων είναι η επίδραση της εξ αποστάσεως εργασίας και των αλλαγών που επέφερε στους εργασιακούς ρόλους. Ήδη, υπάρχουν εταιρείες που προσλαμβάνουν διευθυντικά στελέχη ειδικά για τους εξ αποστάσεως εργαζόμενούς τους, σε μία κίνηση που αντανακλά τις νέες ανάγκες και τα νέα ήδη στην αγορά εργασίας.

Ακολουθούν ορισμένοι από τους νέους «ρόλους» που θα δούμε να αναδύονται στην εργασιακή αγορά από το 2021 και μετά:

Με τις μετακινήσεις να έχουν περιοριστεί λόγω πανδημίας, ήταν θέμα χρόνου οι εργαζόμενοι να μετακομίσουν από τις πόλεις στα προάστια. Η ζήτηση για βοηθούς μετεγκαστάστασης αυξήθηκε κατά 600% τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η τάση αυτή είχε αρχίσει να εμφανίζεται δειλά και προ πανδημίας, καθώς επιχειρήσεις εγκατέλειπαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για μικρότερες πόλεις, προσπαθώντας να εξοικονομήσουν πόρους και αναζητώντας χαμηλότερη φορολόγηση.Την ζήτηση αυτή ενίσχυσε και η ανάγκη για παροχή βοήθειας σε εργαζόμενους χαμηλού εισοδήματος που κινδύνευαν να βρεθούν στο δρόμο.

Οι νέες αναδυόμενες εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνουν ρόλους όπως σύμβουλος εικονικής πραγματικότητας που θα βοηθούν τους εργαζόμενους να πλοηγηθούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.

Η πανδημία επηρέασε ιδιαίτερα και τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση για εταιρείες που παραδίδουν προϊόντα και προμήθειες. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται αύξηση της ζήτησης για ειδικούς logistics, συντονιστές και αναλυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ολες οι ειδικότητες που σχετίζονται με αυτό το κομμάτι καταγράφουν μεγάλη ανάπτυξη, όπως και για τις ειδικότητες που σχετίζονται με τους τομείς των μεταφορών και της αποθήκευσης.

Αύξηση αναμένευαι να σημειώσουν και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή ατζέντας που θα σημαοδοτήσει η νέα ηγεσία στο Λευκό Οίκο. Άλλωστε, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευθεί από καιρό για «πράσινες θέσεις εργασίας». Στον κλάδο αυτό εντάσσονται και ειδικότητες όπως περιβαλλοντικοί μηχανικοί, ελεγκτές ενέργειας, ακόμη και εκτιμητές πωλήσεων ηλιακής ενέργειας.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου εκτιμάται και η δημιουργία διευθυντικών θέσεων κλιματικής απόκρισης, ιδιαίτερα σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Εκρηκτική ήταν η ανάπτυξη και στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, γεγονός που ωθεί μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν εξειδικευμένες θέσεις για να καλύψουν ειδικά το συγκεκριμένο κομμάτι.

Τα νέα ήθη στα εργασιακά επιβάλλουν σεβασμό σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και ενσωμάτωσης. Αντανακλώντας τα ήθη της εποχής, οι «διευθυντές ποικιλομορφίας» έρχονται να διασφαλίσουν όλα τα παραπάνω. Η νέα τάση υποστηρίζει άλλωστε ότι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις που τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη όσο πιο διαφορετικές είναι οι φωνές που εργάζονται σε αυτές.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ