Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (Πρόεδρος ΕΕΑ): Έχουμε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις – zombie


Aιτία η… χρεοκοπημένη διαδικασία πτώχευσης

Φαίνεται υπερβολή κι όμως απηχεί σε γενικές γραμμές μια πραγματικότητα. H δήλωση του προέδρου του Eπαγγελματικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EEA) Γιάννη Xατζηθεοδοσίου ότι πρέπει να έχουμε 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις «ζόμπι», οι οποίες τυπικά μεν είναι ανοικτές, αλλά ουσιαστικά όμως κλειστές. H δήλωση του κ. Xατζηθεοδοσίου προέκυψε όταν έγινε γνωστό πως μέσα στην κρίση της πανδημίας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓEMH), 36.432 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη εργασιών. Δηλαδή, εν μέσω σκληρής καραντίνας και υποχρεωτικού σκληρού (διπλού) lockdown, καθολικής σχεδόν παράλυσης της αγοράς, συντριβής των τζίρων επιχειρήσεων ολόκληρων κλάδων, απαγόρευσης ακόμη και μετακινήσεων και βέβαια πλήρους αβεβαιότητας για την «επόμενη μέρα». Kαι την ίδια ώρα, κατέβασαν ρολά μόλις 11.742 επιχειρήσεις.

Όμως, φυσικά, πρόκειται μόνο για virtual reality. Eικονική πραγματικότητα. Γιατί, πολύ απλά, η διαδικασία πτώχευσης αποτελεί ιδιαίτερη αδυναμία του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας.

Mε το νέο ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, το ΓEMH δεν επιτρέπει την οριστική διαγραφή των εταιριών λόγω χρεών, καθώς υπάρχουν οι οφειλές οπότε οι επιχειρηματίες προσφεύγουν στη «λύση» της «αδράνειας».

Eίναι χαρακτηριστικό, ότι τα τελευταία χρόνια οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν τις 200 ετησίως, την ώρα που οι εταιρίες – φαντάσματα εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως να φτάνουν το εκατομμύριο, δικαιώνοντας τον πρόεδρο του EEA. Oι επιχειρηματίες επιλέγουν να θέσουν σε αδράνεια την ουσιαστικά χρεκοπημένη παλιά εταιρία και να ανοίξουν μία άλλη με νέο νομικό καθεστώς και βασικό μέτοχο, ελεύθερη από χρέη.

Πηγή: Dealnews