Επιχορήγηση Δήμων για την προμήθεια μηχανημάτων έργου

Δύο πολύ σημαντικά προγράμματα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προμηθευτούν εξοπλισμό και μηχανήματα έργου. Πρόκειται για τα προγράμματα Νέος Φιλόδημος ΙΙ και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης – Πρόσκληση ΑΤ12 με τίτλο Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους.

Νέος Φιλόδημος ΙΙ
Πρόκειται για το Νέο Φιλόδημο ΙΙ ο οποίος επιχορηγεί όλους τους Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 κατοίκων (και επιπλέον τους Δήμους Αλιάρτου, Ζίτσας, Λοκρών, Σκιάθου, Σκύρου, Τανάγρας, Σουφλίου, Ευρώτα και Θάσου). Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών είναι η αγορά νέων μηχανημάτων ή και συνοδευτικού εξοπλισμού. Ο Νέος Φιλόδημος ΙΙ έχει συνολικό προϋπολογισμό 50.983.000 €.

Για την επιχορήγηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, υπάρχει επιλογή από τις παρακάτω κατηγορίες:

Μηχανικά Σάρωθρα

Αναρροφητικά Σάρωθρα

Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων

Εκχιονιστικός Εξοπλισμός

Εξοπλισμός Διαχείρισης Πρασίνου

Καλαθοφόρα

Εξοπλισμός Καθαριότητας

Πυροσβεστικός Εξοπλισμός

Αντώνης Τρίτσης – Δράσεις Ηλεκτροκίνησης

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνει 12 προσκλήσεις και συνολικό προϋπολογισμό 2.500.000.000 €. Αφορά όλους του δήμους της Ελλάδας. Στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας “Περιβάλλον” και του προγράμματος με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους» προβλέπεται η χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων έργου όπως Σάρωθρα, Φορτωτές και Οχήματα Πολλαπλών Χρήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 120.000.000 €.

Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, μηδενικές εκπομπές ρύπων και πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου κατά την λειτουργίας τους. Είναι ιδανικά για την λειτουργία στα κέντρα των πόλεων όπως πεζόδρομους, πλατείες, ιστορικά κέντρα αλλά και κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.