Νέα γενιά μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 6ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η παροχή κρατικής στήριξης σε επιχειρήσεις για κάλυψη των παγίων δαπανών τους, το πρόγραμμα Γέφυρα 2, ήτοι επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η επιδότηση μέρους φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Στόχος είναι μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, να αποφευχθούν οι απολύσεις και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν κυρίως κοινοτικά κονδύλια, όπως πόροι από τοReact U. Tαυτόχρονα, γίνεται μεγάλος αγώνας για να εξασφαλισθεί πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα απευθύνει πρόσκληση στις επιχειρήσεις να δηλώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2020, τον τζίρο, τα περιουσιακά στοιχεία αλλά και τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες προκειμένου να σχηματίσει σαφή εικόνα για το προφίλ της κάθε εταιρείας και να εξειδικεύσει τα μέτρα που δυνητικά χρειάζεται. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά αλλά διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές, μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης να ανακάμψουν.
Τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι:
Νέο μοντέλο στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, ανάλογα με τις απώλειες που έχουν υποστεί αλλά και τον όγκο των δαπανών που πραγματοποίησαν για την κάλυψη των αναγκών τους.
Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30% ενώ θα προβλέπει την κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020,όπως είναι οι λογαριασμοί ΔEKO, το μισθολογικό κόστος αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.
Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης ούτε από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ’ εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.
Στα 600 ευρώ θα φτάνει η μέγιστη κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης για εξυπηρετούμενα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως 250.000 ευρώ τα οποία θα ενταχθούν στο Γέφυρα 2, που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο του 2021, για να βοηθήσει όσους πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το ανώτερο ποσό επιδότησης θα ανέρχεται στα 500 ευρώ ενώ στα δάνεια που έχουν καταγγελθεί στα 300 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα ,θα έχει διάρκεια εννέα μηνών ,θα «πατάει» πάνω στο τρέχον πρόγραμμα για την επιδότηση δανείων με υποθήκη την α΄ κατοικία και θα αφορά εξασφαλισμένα και μη δάνεια με απαραίτητη προϋπόθεση ο δανειολήπτης να έχει πληγεί από την πανδημία.
Για όσα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2020 η επιδότηση για το πρώτο τρίμηνο του προγράμματος θα φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης, το δεύτερο τρίμηνο στο 80% και το τρίτο τρίμηνο στο 70%. Μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 600 ευρώ.
Φοροαπαλλαγές για τη στήριξη της εστίασης που περιλαμβάνει 80.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι. Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να παραταθεί ο µειωµένος ΦΠΑ 13% που ισχύει σήµερα ως µέτρο αντιμετώπισης της πανδηµίας έως το τέλος του έτους. Ένα δεύτερο σενάριο με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%.
Eνα μέτρο που εξετάζεται ακόμα είναι η επιδότηση φόρων και εισφορών πληττόμενων επιχειρήσεων. Η επιδότηση εφόσον κλειδώσει θα εφαρμοστεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και θα αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ – Σίσσυ Σταυροπιερράκου