Χατζηθεοδοσίου: “Τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις”

Για τεράστια ζημιά στις επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της τακτικής του «ακορντέον» με το άνοιγμα – κλείσιμο της αγοράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για νέο κλείσιμο των καταστημάτων, σημειώνοντας ότι χιλιάδες παραγγελίες, που είχαν γίνει με τη μέθοδο του click away θα παραμείνουν ανεκτέλεστες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς ο τρόπος αυτός παράδοσης επελέγη ακριβώς επειδή είχαν μπλοκάρει οι ταχυμεταφορές.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. επανέφερε την πρόταση που είχε υποβάλει από την αρχή του 2ου lockdown το Επιμελητήριο για λειτουργία των καταστημάτων με προκαθορισμένα ραντεβού ζητώντας η λύση αυτή να εφαρμοστεί από τις 11 Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησε, το click away αφενός δεν απέδωσε για τις μικρές επιχειρήσεις και αφετέρου δεν συνέβαλε στην αποφυγή του συγχρωτισμού. Ο τζίρος των εορτών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ, από 4 δισ. το προηγούμενο έτος, ενώ το 80% αυτού έγινε από τις μεγάλες επιχειρήσεις – που διαθέτουν eshop- και μόλις 10 % – 15% από τις μικρές, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του click away.

Εν όψει της έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε ότι «πρέπει πάση θυσία να μη χαθεί» και αυτή η περίοδος, γιατί αν αυτό συμβεί «θα είναι ολέθριο για τις επιχειρήσεις».