Ασθένεια πευκών στο όρος Αιγάλεω

 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΕΥΚΩΝ.

Τα τελευταία χρόνια η δράση ενός φλοιοφάγου εντόμου (tomicus piniperda) κοντεύει να αφανίσει το πευκοδάσος του σειχ σου στην Θεσσαλονίκη .Τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λογο για ξήρανση μιας έκτασης 3500 στρεμμάτων. Ανάλογη ζημία έχει καταγραφεί στα πευκοδάση του νομού Κιλκίς.

Στον νομό αττικής εχουν  καταγραφεί σοβαρες ζημιές στην περιοχή του νότιου Υμηττού (περιοχή μαυροβούνι) από το 2013

Στον δημο Αγ Βαρβάρας οσοι τελευταία κάνουν περίπατο στο δασάκι πανω από το πέμπτο δημοτικό σχολείο και πέριξ του Πάνθεον θα έχουν παρατηρήσει προσβεβλημένα δέντρα όπως στις παρακάτω εικόνες

Τα συμπτωματα αυτά είναι χαρακτηριστικά της δράσης του εντόμου,που όπως φαίνεται μετανάστευσε στο ορος Αιγάλεω.

Το έντομο ολοκληρώνει τον βιολογικό του κύκλο ανοίγοντας στοές στον φλοιό των κωνοφόρων ( τραχεία Πεύκη ,μαύρη πεύκη, κτλ, ενώ φαίνεται να μην προτιμά τις κουκουναριές) Έτσι τα δένδρα αρχίζουν σταδιακά να ξεραίνονται.

Από τις ανακοινώσεις της διεύθυνσης δασών και του δασαρχείου θεσσαλονίκης η αντιμετώπιση του εντόμου για το περιαστικό δάσος του σειχ σου συνίσταται στην κοπή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων( αυτά που ξεραίνονται),για να μειωθεί ο πληθυσμός του εντόμου. Σύμφωνα με υπολογισμούς μόνο για το δάσος του σειχ σου απαιτείται η κοπή 70000 δένδρων τραχείας Πεύκης!

Από μια μικρή έρευνα στο ιντερνετ σχετικά με το σκαθαρι αυτό (tomicus piniperda) βρισκουμε  έναν άλλο τροπο αντιμετωπισης της ασθένειας στον Καναδά από την Canadian forest service. Αυτοί αφ ενός απεκλεισαν περιοχές με πρόβλημα ώστε να μην μπορεί να μεταφερθεί ξυλεία (αρα και το εντομο) σε άλλες, ενώ απελευθέρωσαν ένα άλλο έντομο  (το thanasimus formicarius/ Lineaus)  πού είναι φυσικός εχθρός του επιβλαβούς εντόμου.

Μιχάλης Νεόφυτος

Γεωπόνος ΑΠΘ

Δημότης Αγ Βαρβάρας